2.5 C
Botoșani
miercuri, 30 noiembrie 2022

Ministrul Energiei: „România a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependența de importurile rusești”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că România a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependența de importurile din Rusia.

Ministrul a participat luni la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei convocată de urgență, la Bruxelles, pe subiectul asigurării securității energetice la nivel european în contextul acțiunilor recente ale Gazprom de sistare a alimentării cu gaze naturale în Polonia și Bulgaria.

„România a identificat deja surse și rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependența de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene ca pentru România este importantă operaționalizarea și funcționarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze și a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum și din Azerbaidjan, având în acest sens discuții cu autoritățile azere pentru identificarea unor volume de gaze disponibile”, a scris Popescu pe Facebook.

Acesta spune că situația în România este una stabilă, țara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom.

„Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, am salut inițiativa Comisiei Europene de a înființa Platforma Energetică Europeană pentru achiziția în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cerea din statele membre si încheia contracte de furnizare cu state terțe, altele decât Rusia. Pe 5 mai voi participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaționalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de omologii mei din țările vecine”.

Citește mai mult pe Economedia.ro

 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA