2.5 C
Botoșani
miercuri, 30 noiembrie 2022

Ministrul Energiei: „Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina”

Un eventual conflict militar în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu energie și gaze naturale a României, susține ministrul energiei, Virgil Popescu. România își poate asigura întregul consum din surse interne, odată cu venirea primăverii, a mai spus ministrul. 

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit. El spune că ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat – n.red.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a spus Popescu. Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor. Preţul gazelor este în scădere pe bursele internaţionale, a mai spus Popescu.

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: „Am avut ieri (luni – n.red.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie”.

El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

Sursa: Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA