Ministrul Agriculturii a anunţat ciobanii câţi câini pot avea la stână: 10 câini, în funcţie de oi

0
2843

stana oi, caini

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a anunţat, în exclusivitate la Realitatea TV, că în urma protestului ciobanilor, reprezentanţii crescătorilor de ovine, fermierii şi Ministerul Agriculturii au ajuns la o “soluţie agreată” cu privire la numărul de câini de la o stână. Astfel, potrivit acestuia, ar urma ca la  stână să fie permişi până în 10 câini, în funcţie de dimensiunea turmei. Reamintim că potivi Legii Vânătorii, ciobanii trebuie să aibă un câine la turmele de la şes, doi câini la deal şi trei câini în zonele de munte.

“Eu am înţeles că exista o solutie care a fost agreată: pana în 10 caini pe stana, în functie de numărul de oi. Vânătoriii parlamenatri m-au avertzat că trebuie să fim atenţi la numarul de caini, pentru că un numar mare de caini afecteazea habitatul animalelor salbatice. Ar afecta vanatul. Exista pericolul ca numarul mare sa afecteze habitatul anumleleor salbaticelor care constitrue resursa cinegetica, a fost un sfat”, a spus Achim Irimescu, la Prime Time News.

Protestul ciobanilor, în faţa Parlamentului

Mii de crescătorii de oi au protestat marţi, în faţa Parlamenului față de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut. Ciobanii sunt nemulțumiți și că noua lege le interzice să iasă la pășune între lunile decembrie și aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube însemnate.Preşedintele Comisiei de Agricultură a anunţat că s-a semnat un protocol în favoarea ciobanilor, prin care prevederile celor două articole sunt modificate prin intermediul unei OUG emise de Guvern. Astfel, oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET