23 C
Botoșani
duminică, 14 august 2022

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de lege privind asigurarea RCA. Sunt modificări importante pentru şoferi

accident trusesti (13)

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, aflat în dezbatere publică, prevede o serie de măsuri care permit o mai mare flexibilitate pentru şoferi în încheierea unei poliţe obligatorii, o mai bună monitorizare a pieţei, precum şi posibilitatea unei compensări directe în cazul accidentelor care se produc pe teritoriul României.

Actualul proiect de O.U.G. a fost realizat în urma unor consultări cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurare. Majoritatea propunerilor formulate de transportatori se regăsesc în documentul promovat pe site-ul MFP, arată un comunicat al ministerului.

O propunere vizează posibilitatea încheierii contractelor RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului. De asemenea, este permisă suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulaţie sau vehiculul este imobilizat. În cazul producerii unei daune pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii urmând să îşi recupereze suma de la persoana vinovată de producerea accidentului. Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA. Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta îşi va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.
În plus, procedura compensării directe se stabileşte prin convenţii multilaterale, încheiate între asigurătorii RCA. Convenţiile compensării directe sunt convenite în mod voluntar între asigurat şi asigurător.

Prin proiectul de O.U.G. sunt stabilite limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 1.000.000 de euro. În cazul vătămării corporale şi al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita se ridică la 5.000.000 de euro.

Citeste mai mult pe RTV.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA