10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

INTERVIU. Mihai Tincu: „Producţia unei firme din Portugalia va fi mutată la Botoşani”

tincumihairapsodia

Omul de afaceri Mihai Tincu susţine că în următoarea perioadă vor veni mai mulţi investitori în muncipiul Botoşani care vor crea peste 200 de locuri de muncă. Este vorba de investiţii în sectorul confecţiilor ce urmează a fi realizate de firme ce au în prezent fabrici în Portugalia, Albania şi Africa.  

Aţi promis în campania electorală investiţii în Botoşani. Aţi avut discuţii cu potenţialii investitori?

Oraşul Botoşani este cunoscut în Italia încă din anii 1993-1994. Au fost nişte figuri care au investit aici după care au plecat. S-au adus unul pe altul. Primul investitor care a ajuns la noi lucrează acum prin judeţul Suceava. A început treaba la mine în toamna anului 1993. La rândului lui a adus alţi investitori. Toate investiţiile în confecţii din Botoşani au început cu Rapsodia Conf. Botoşaniul a oferit oportunităţi pentru investitori. Integrata s-a golit, Textila s-a golit. La Integrata erau 2000 de oameni iar la Textila erau 10.000. Mobila s-a oprit, fabrica de cauciuc s-a oprit, Electrocontact s-a oprit. Aproape toată zona industrială. La ora actuală suntem cel mai puternic centru de confecţii din ţară. Sunt şase-şapte firme puternice cu clienţi din Italia, Germania, Franţa.

Vor mai veni investitorii străini despre care s-a tot vorbit?

Vor veni dar cu recomandări. Există o firmă înfiinţată şi care se pregătea să vină cu utilajele din Albania. Spaţiu este pregătit, firma este înfiinţată. Tipul respectiv este italian de origine albaneză. Este nemulţumit de rentabilitatea din Albania dar nu a venit din motivele economice care au zdruncinat Italia.

Este posibilitatea ca două activităţi de confecţii, una din Europa şi una din Africa să fie mutate la Botoşani. Producţia care se face într-o fabrică din Portugalia va fi mutată la Botoşani până în decembrie. De asemenea, producţia care se face într-o ţară din nordul Africii va fi mutată aici. Nu pot da nume acum. Asta înseamnă peste 200 de locuri de muncă. Sunt două firme cunoscute care au în spate nume sonore din piaţa modei.

Ce variante mai sunt în Botoşani, în afara confecţiilor?

Spre deosebire de alţii, noi avem domeniul industriei uşoare care este în top, avem două-trei fabrici mari de industrializare a cărnii, avem două-trei în domeniul lactatelor. Avem unul-doi constructori mari. Mai avem investitori în agricultură.

Este vreo şansă de dezvoltare a zonei industriale?

Cum a fost ea, pe module, nu este nicio şansă. Nici eu nu am nicio şansă să fac 2500 de locuri de muncă. Este complicat să lucrezi cu 2500 de oameni într-o perioadă în care lumea este complet schimbată. Uşor, uşor se vor ocupa clădirile din zona Industrială. Vor apărea activităţi în fostele fabrici comuniste. E suficient să lucreze câte 50-100 de oameni la o firmă.

Ce modificări legislative ar trebui adoptate pentru încurajarea mediului de afaceri?

O măsură a fost deja adoptată şi anume plata TVA-ului la încasare. Problema este că până la alegeri vom avea balamuc şi va fi o luptă dură. Până ce nu se liniştesc alegerile şi nu apare o altă forţă legitimată de popor, nu se poate face mare lucru. Guvernul actual a apărut din cauza schimbărilor din parlament. Nu cred că putem să supravieţuim prin aşa-zisa coabitare. Sunt popoare care pot. Belgienii au stat vreo doi ani fără guvern şi nu s-a simţit nimic.

I-aţi reproşat până acum ceva lui Ovidiu Portariuc referitor la modulcum conduce primăria?

Sigur. Am avut discuţii cu el. Discuţii normale vis-a-vis de anumite probleme. Eu am o anumită experienţă. În mod sigur văd lucrurile altfel. El are în mod categoric dorinţa de a face. Prin firea mea, nu pot să tac. Nici nu mă apuc să mă cert dar de angajat o discuţie critică, o angajez. El e provocat mereu. Când e cazul trebuie să dea răspuns dar să nu se angajeze la orice dispută cu unul sau cu altul.

A fost acuzat că nu şi-a adus specialişti în administraţie?

Nu a schimbat pe nimeni în primărie. Sunt oameni vechi care au lucrat şi cu Egner şi cu Flutur. Ei îşi văd de treaba lor. Executivul primăriei are de continuat ce a făcut Flutur, de venit cu proiecte noi. Unul dintre acestea este reexaminarea Centrului Vechi în vederea finalizării lui din punct de vedere arhitectural, rezolvarea fluxului comercial şi de rezolvat problema locuinţelor. Am încredere în ei şi sunt optimist.

Cât priveşte alegerile parlamentare, poate USL-ul să câştige toate colegiile?

E posibil. Eu nu dau mari şanse acestei Alianţe România Dreaptă, făcută din PDL, Forţa Civică şi PNŢCD. PDL-ul  a fost înfrânt la Botoşani. Nu ar trebui să ne mire dacă USL va avea nouă parlamentari. Sunt oameni buni, oameni cu experienţă. Venim cu persoane care să corespundă crinţelor botoşănenilor. 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

136 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA