26.6 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

INTERVIU. Mihai Tincu, președinte PSD Botoșani: Cu Cătălin Flutur nu am nimic dar nu îmi convine modul de administrare a orașului

INTERVIU. Mihai Tincu este noul președinte al Organizației Municipale a PSD. El a câștigat alegerile organizate sâmbăta trecută și spune că obiectivul său este câștigarea Primăriei municipiului Botoșani și majoritatea în Consiliul Local.

Într-un interviu pentru Botoșani Online, Mihai Tincu a vorbit despre ce se întâmplă în PSD Botoșani, despre proiectele municipiului și despre viitorul candidat social democrat la Primăria Botoșani.

Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de președinte?

Activez în Consiliul Local de două mandate, pentru PSD. În aceste două mandate am început niște proiecte, niște activități. În 2016, PSD a câștigat majoritatea în Consiliul Local. La alegerile parlamentare am câștigat în absolut toate secțiile de votare din municipiul Botoșani. Am început un anumit tip de activitate cu majoritatea din Consiliul Local. Cu niște obiective grele. Mă refer la Cornișa și la teatru. Am avut presiuni în primăvara anului 2017 să preluăm Cornișa pe obiective. Ar fi fost un dezastru pentru că nu era gata. Eu am inițiat două vizite acolo. Au fost consilierii PNL și s-au lămurit. Încă nu e gata recepția la Cornișa. Din ce informații am, se recepționează, mai puțin partea de canalizare care lipsește. Aceste lucruri, ca lider PSD în Consiliul Local, m-au determinat să candidez. După ce am vorbit colegii din Consiliul Local și cu conducerea partidului. Oricum eram președinte executiv din 2016.

Mă așteptam să candideze Cosmin Andrei și Răzvan Rotaru, doi oameni care vor funcția de primar…

Despre candidatura la primărie o să se discute. Nu a existat o discuție clară în partid, cu oamenii care vor să candideze, cu sondaje. Lucrurile se vor întâmpla. Din punctul meu de vedere, una dintre persoanele care ați spus dumneavoastră, rămâne în cărți.

[AdSense-A]

Pe dumneavoastră vă tentează o candidatură la Primăria Botoșani?
Nu. Eu sunt de acord să particip în Consiliul Local, să ajut cu experiența pe care o am, să ajut pe cineva dacă vrea să fie ajutat. Eu nu am încurcat cu nimic. Problema Teatrului Mihai Eminescu este ca și rezolvată. Vorbesc de banii pentru consolidare. Trebuie să apară ordinul semnat pentru deschiderea șantierului. Nu vreau să fiu primar sau parlamentar dar sunt un tip care am făcut ceva, am creat la viața mea 7000 de locuri de muncă. Am scos la pensie pentru vârstă 2000. Să văd unul de la PNL care spune că nu am dreptul să-mi exprim punctul de vedere.

Pe cine susțineți din PSD pentru a candida la Primăria Botoșani?

Nu pot să ies public pentru că nu am discutat în partid și nu vreau eu să influențez. Vom avea o discuție organizată, cu liderul de la județ care va fi ales săptămâna viitoare. Probabil va fi un singur candidat. Eu sunt pentru continuitate. Actualii lideri PSD au adus o mulțime de bani în județ, investiția la drumul spre Iași începe în primăvară. Vineri se deschide plicul pentru șoseaua de centură a orașului. Sunt doi constructori. Atât vă pot spune. E un lucru important, golim orașul de camioane. Mai vrem să facem un proiect important pentru centrul orașului, pentru a aerisi orașul, cu o parcare mare subterană. Nu vom veni cu un nume să aburim lumea, să-i păcălim. Vom veni cu o persoană care să aibă habar de administrație. Eu am ajuns consilier local după 35 de ani în care am fost președintele Consiliului de Administrație al unei firme care a avut și 5000 de oameni.

Ce își propune noul președinte al Organizației Municipale PSD?

Continuarea acestei forme de lucru pe care am început-o în Consiliu Local, investiții, proiecte pentru oraș. Vreau să am un anumit tip de raport de lucru politic cu președinții celor 33 de organizații și cu consilierii locali și să îmbunătățesc comunicarea. Comunicarea este foarte importantă, mai ales în politică. Să vorbim și să știm despre ce vorbim. Avem 33 de organizații în municipiul Botoșani și 1140 de membri.

[AdSense-A]

O parte dintre consilierii locali PSD nu au mai vorbit de la jurământ…

Nu putem vorbi toți.

O interpelare în doi ani ar fi putut avea…

Aceeași treabă este și la PNL. Noi avem vreo trei-patru care au mai vorbit. La ei e cam unul. Ăsta care a spus că e pe post de victimă. O să avem o analiză foarte obiectivă și corectă.

Ați fost acuzat că blocați proiectele primarului Flutur. Ce urmează să faceți până la alegerile din 2020?

Noi nu am refuzat niciun proiect pentru oraș. Au vrut să transforme ei povestea cu Cornișa, că noi suntem vinovați, că nu am fost de acord cu predarea pe bucăți. Ar fi fost o catastrofă economică. Ne-am fi trezit că nici acum nu erau funcționale niște lucruri fundamentale. Piscinele curgeau. Nu e gata canalizarea nici azi. Sunt lucruri pe care le putem prezenta politic, că ăia au încurcat. Eu nu sunt vinovat cu nimic. Să pornim instalațiile alea, să meargă o săptămână, să se facă probele. Cu Cătălin Flutur nu am nimic dar nu îmi convine modul ăsta de administrare a orașului. Are mesaj politic dar partea gospodărească îi lipsește complet. Nici nu vorbește aceeași limbă cu cei din partidul lui. Nu văd de ce PSD-ul ar avea o problemă în ceea ce privește câștigarea alegerilor locale din 2020.

Se va deschide Parcul Cornișa în acest an?

Nu. Trebuie să respectăm niște etape. E posibil orice să se întâmple. Sper să nu se întâmple. Eu sunt foarte mulțumit că s-a respectat legea până acum. Mașina e frumoasă prin exterior dar merge la drum?

Urmează doi ani cu câte două rânduri de alegeri. Cum va fi această perioadă?

După doi ani de guvernare, cu programul de guvernare a PSD-ului, cu majorări de pensii și salarii, în sondajele naționale, PSD este la cel puțin 35%. Trebuie să continuăm programul de guvernare. PSD este cel mai mare partid socialist european. Va fi o luptă aprigă dar liberalii nu au putut să vină cu oameni de forță, cu programe decât cu chestia asta cu dosare.

În PSD Botoșani sunt două tabere…

Nu sunt două tabere. Rezultatul votului de la alegerile Organizației Municipale a arătat că este o tabără iar ceilalți o să adere. Același lucru se va întâmpla și la alegerile județene.

Vor mai fi plecări spre Pro România?

Nu cred. Ce poate oferi Pro România? Eu nu vreau să spun mai multe despre cine a plecat acolo. Câte procente are domnul lider de la Pro România? Au fost niște orgolii. Politica este arta compromisului și trebuie să ai un comportament de echipă, de grup. Nu au venit alții să facă creșterile de pensii și salarii pe care le-a făcut PSD-ul. Alții au tăiat.

[AdSense-A]

Ca om de afaceri, ce părere aveți despre aceste creșteri?

Eu lucrez cu un grup de firme care mi-au permis să măresc salariile. Este adevărat că aceste creșteri și transferul contribuției de la angajator la angajat, au creat un plus de presiune. Am urcat salariul minim pe economie și îl urcăm și din 2019. Există posibilitatea să nu mai rămână nimeni în țară dacă nu mărim. O țară nu poate funcționa numai cu IT-iști, cu personal din multinaționale sau supermarketuri. Mergi de la Botoșani la București și vezi că jumătate din case sunt noi, străzile sunt asfaltate, câmpul este lucrat. Banii celor plecați dar și banii celor care au rămas. Se construiește foarte mult, la Dedeman este coadă în fiecare zi. Vineri la prânz, coada este de la Banc Post până la Pod de Piatră. E aglomerat. Oamenii se mișcă. Câte oferte sunt pentru a mânca la prânz și câte erau înainte. Eu văd zona asta de Europă sub social democrație. Doar dacă facem noi niște greșeli mari…

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA