Organizația Mondială a Sănătății (OMS) transmite un mesaj clar pentru toate statele lumii în perioada pandemiei de coronavirus: deschiderea școlilor se face numai dacă transmiterea comunitară este controlată și la un nivel scăzut.
Michael Ryan, directorul pentru programele de urgență din cadrul OMS, a explicat în ce condiții pot fi redeschise școlile, pentru siguranța copiilor.
„Da, este o problemă în legătură cu cât și în ce măsură participă copiii la transmiterea noului coronavirus.
Este o adevărată problemă în legătură cu modul în care școlile pot fi redeschise în siguranță, dar cel mai bun și sigur mod de a redeschide școlile este în contextul unei transmiteri comunitare scăzute, care a fost suprimată eficient printr-o strategie globală.
Nu putem trece de la „hai să ne ocupăm de școli” și apoi ne ocupăm cu toții de asta o săptămână sau două și apoi să ne ocupăm de locul de muncă sau să ne ocupăm de infecția în spitale sau din cămine, aziluri
Este o situație în care problemele apar prea repede pentru a putea fi și rezolvate. Trebuie să ne concentrăm pe o strategie cuprinzătoare și pe termen lung, care să se concentreze pe toate problemele în același timp.
Dar nu putem să transformăm redeschiderea școlilor într-un alt meci politic. Nu ar fi corect față de copiii noștri. Așa că trebuie să privim cu atenție acest lucru, din punctul de vedere al transmiterii virusului în orice țară, în orice situație dată și trebuie să luăm decizii bazate pe cele mai importante interese ale copiilor noștri, interesul superior al copilului, fie că este vorba de educație sau de sănătatea lor. Și acest lucru trebuie să se bazeze pe date (medicale, științifice – n.red.), trebuie să se bazeze pe înțelegerea riscurilor din cadrul specific în care se află școlile.
Dacă putem elimina virusul în comunitățile noastre, atunci școlile se pot deschide în siguranță. Și sunt multe țări din lume în care s-au redeschis școlile. Cu succes și în siguranță! Pentru că țările s-au ocupat de adevărata problemă: transmiterea comunitară”, a declarat Ryan.
Citește mai mult pe REALITATEA.NET