19.4 C
Botoșani
marți, 25 iunie 2024

Măsuri dispuse pe timpul Codului Portocaliu de inundaţii pe râul Prut

inundatii Miletin512

În scopul gestionării corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă ce se pot produce ca urmare a manifestării fenomenelor hidrologice periculoase prognozate începând cu 31 mai, ora 06.00 pe râul Prut, respectiv „Codul Portocaliu” de inundaţii, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, prefect Costică Macaleţi a dispus următoarele măsuri:

– instituirea serviciului de permanenţă la primăriile din oraşul Darabani şi comunelor Suharău, Hudeşti, Păltiniş, Rădăuţi Prut, Coţuşca, Mitoc, Manoleasa şi Ripiceni;

– avertizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi specifice în balastiere, precum şi a proprietarilor care deţin stâne în lunca Prutului;

– avertizarea populaţiei de a nu desfăşura activităţi agricole în lunca Prutului;

– monitorizarea permanentă a râului Prut de către şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă sau agenţii de inundaţii.

Două echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani s-au deplasat în zonă pentru monitorizarea situaţiei.

Primăriile tuturor unităţilor administrativ – teritoriale ale judeţului şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au obligaţia să monitorizeze debitele cursurilor râurilor şi să asigure intervenţia imediată pentru împiedicarea blocajelor la poduri, dar şi în cazul formării torenţilor pe pantele dealurilor. În mod deosebit, trebuie să asigure avertizarea populaţiei din zonele de risc şi evacuarea acesteia la nevoie. În această perioadă, la nivelul I.S.U. Botoşani va funcţiona non-stop grupa operativă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA