25.4 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Mame la vârsta copilăriei. 100 de minore au născut în 2015 la maternitatea din Botoşani

maternitatefinalizata19

Lipsa educatiei sexuale, acasa si la scoala, scoate la iveala o realitate ingrijoratoare. Numarul fetelor care devin mame inainte sa implineasca 18 ani este in crestere in judetul Botosani. Potrivit medicilor, daca ne luam dupa statistica din 2015 cand s-au inregistrat 100 de nasteri la minore, aproape la fiecare trei zile, o copila a devenit mama la sectia de obstetrica si ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta.

Cele mai mici dintre mame au doar 14 sau 15 ani si provin din mediul rural. Au fost doua cazuri in care fete de 14 ani au adus pe lume copii, precum si 15 nasteri la adolescente de 15 ani. In 21 de cazuri mamele aveau 16 ani si 62 de nasteri au fost in 2015 la adolescente de 17 ani.

„Vorbim de 100 de mame minore luate in evidenta de sectia de obstetrica si ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta, in anul 2015. Au fost doua cazuri in care mame au devenit minore de 14 ani, dar si 15 nasteri la fete de 15 ani. Numarul este in crestere fata de 2014. Aceste mamici sunt consiliate si ajutate de specialistii de la noi din spital”, a spus medicul Gina Puflea.

Tinerele care ajung sa poarte o sarcina la varste fragede provin in general din familii dezorganizate, care traiesc mai ales in mediul rural. Psihologii spun ca aceste sarcini apar pe fondul ignorantei.

„O sarcina nedorita apare in mediile sarace si acolo unde e ignoranta. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu 4-5 ani inainte de a deveni mature din punct de vedere emotional si intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educatiei sexuale, duce la o sarcină nedorita”, a mentionat un psiholog.

In anul 2014, 89 de minore au devenit mamici inainte de majorat. Cea mai tanara mama avea 13 ani.

De altfel, lipsa educatiei sexuale, acasa si la scoala, a adus Romania pe un rusinos loc 2 in Europa, intr-un clasament al tarilor cu cele mai multe fete care ajung mame la varste fragede.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA