15.3 C
Botoșani
joi, 26 mai 2022

Mai puţin de jumătate dintre primării au făcut inventarierea terenurilor

teren agricol

Prefectul Costică Macaleţi  trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte inventarierea terenurilor din judeţ. În condiţiile în care termenul de finalizare a procesului era sfârşitul anului 2014, doar 31 din cele 78 de primării au perfectat documentaţiile solicitate de Executiv.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu face, de aceea, un  apel către primarii botoşăneni solicitându-le să colaboreze cu specialiştii topo cu care au semnat contractele de inventariere şi să urgenteze astfel finalizarea operaţiunii.

„În toate acele localităţi unde nu s-a încheiat inventarierea, au de suferit în primul rând cetăţenii care au nevoie de punerea în posesie, de validarea, emiterea sau modificarea vreunui titlu de proprietate, operaţiuni care nu se pot face până la finalizarea inventarierii. Îi rog, aşadar, pe domnii primari să facă tot posibilul şi să acorde prioritate acestei probleme.”, este declaraţia prefectului Costică Macaleţi.

În perioada imediat-următoare specialiştii în fond funciar din Instituţia Prefectului, împreună cu subprefectul Gelu Ţigănucă, vor vizita toate primăriile ce se confruntă cu blocaje în ceea ce priveşte procesul de inventariere, pentru a acorda consiliere şi sprijin. Principalele probleme au apărut din cauza semnării cu întârziere a contractelor cu specialiştii topo dar şi din lipsa surselor de finanţare a acestor servicii. Primăria Hăneşti, spre exemplu, nu are nici la această dată semnat contractul cu o persoană autorizată în domeniul măsurătorilor cadastrale.

Până acum, 21 de primării botoşănene au ajuns inclusiv la etapa solicitării sumelor prin care statul subvenţionează achiziţia serviciilor topo, totalul fiind deja plătit de ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) în valoare de peste 800.000 de lei.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA