12.9 C
Botoșani
vineri, 24 martie 2023

Lotul trei al Drumului Strategic a fost recepționat. CJ încearcă să se imprumute la bănci pentru a finaliza investiția

Un prim lot al Drumului Strategic a fost recepționat la începutul acestei
săptămâni.

Este vorba de DJ 297, cunoscut ca Lotul 3, DN 29D (Dobârceni) – Blândești – Sulița – Lunca – Todireni, care măsoară 26 de kilometri. Recepția lucrărilor s-a făcut în prezența reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții, a constructorilor, a proiectantului, supervizorului, dar și a primarilor comunelor prin care trece acest lot de drum modernizat. „Am promis că vom moderniza infrastructura județeană și asta am și făcut. Modernizarea Drumului Strategic este un obiectiv prioritar și ne apropiemcu pași repezi de atingerea lui, în acest an urmând a face recepția și pe celelalte loturi. Este o investiție importantă realizată din fonduri europene în care foarte puțini mai credeau. Am început lucrările în 2021 și suntem acum cel mai avansat proiect de infrastructură din Regiunea de Nord-Est”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Comisia de recepție a fost prezidată de către vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, care s-a declarat mulțumit de calitatea lucrărilor „Am avut parte de constructori foarte buni, care au realizat un drum de calitate ce satisface cele mai înalte exigențe. Sunt convins că vom avea același rezultat pe toate cele trei loturi, pentru că s-a muncit cu seriozitate și responsabilitate. Prin finalizarea acestor sectoare de drum, creștem șansele de dezvoltare a regiunii de sud a județului”, a declarat Dorin Birta. Lucrările la Lotul 3 a Drumului Strategic au presupus refacerea în totalitate a fundației pe cei 26 de kilometri, a căii de rulare, dar și reabilitarea a trei poduri, construirea a 36 de podețe noi transversale, repararea altor 6 podețe transversale și realizarea a altor 49 de podețe tubulare pentru drumurile laterale. În ceea ce privește hidraulica drumului, au fost realizați 18 kilometri de șanțuri trapezoidale, peste 12 kilometri de rigole (carosate, triunghiulare sau de acostament), dar și 5,3 kilometri de drenuri. În localități au fost realizați 20 de kilometri de trotuare. În cadrul proiectului au fost amenajate 129 de intersecții cu drumurile laterale și 19 anvelope pentru stațiile de autobuz. Lucrările au o garanție de 60 de luni și s-au ridicat la 117 milioane de lei, echivalentul a 23,5 milioane de euro.

Consiliul Județean Botoșani încearcă să obțină un credit de la băncile străine pentru a putea finaliza Drumul Strategic

În ședința ordinară aferentă lunii februarie, consilierii județeni au aprobat proiectul prin care se încearcă contractarea unui credit rambursabil, în valoare de 80 de milioane lei. Anul trecut, a fost organizată o licitație în acest sens, dar nu s-a prezentat nici o bancă, astfel că a fost nevoie de modificarea unei sintagme care nu le permitea băncilor din străinătate să participe la licitație. Proiectul a stârnit la acel moment critici și dezbateri, mai ales că s-au făcut majorări de dobânzi și comisioane pentru a atrage unitățile bancare. Creditul ar urma să fie rambursat în 15 ani.

Un milion de euro pentru fiecare kilometru de drum județean modernizat

Deși inițial acesta a fost licitat pentru suma de 80 de milioane de euro, pe parcursul lucrărilor aceata a crescut la aproximativ 100 de milioane de euro.

Drumul Strategic este împărțit în trei loturi, astfel: Lotul I (30 km), format din două tronsoane Șipote (jud. Iași) – Rediu – Răuseni – Călărași, respectiv Dângeni – Mihălășeni, Lotul II (axul central, 51,194 kilometri) acoperă tronsonul cuprins între Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282), şi Lotul III – (26 de kilometri), Blândești – Cerchejeni – Sulița (Cheleș) – Lunca Cernești – Todireni.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA