Din păcate, consultările șefului statului cu partidele politice parlamentare nu au reprezentat punctul final al crizei politice pe care a generat-o coaliția PNL – USR, desemnarea ca și candidat de premier al lui Dacian Cioloș fiind doar o prelungire inutilă a situației fără ieșire în care se află România.
Țara este menținută în această stare de blocaj pur și simplu pentru că așa vrea președintele Iohannis, unul dintre principalii responsabili ai crizei politice și guvernamentale din această perioadă, care a căzut de cuviință că formarea unui nou guvern nu este o prioritate pentru România, considerând că fostul executiv, demis prin moțiunea de cenzură, a fost doar „victima unor orgolii politice”.
Este dramatic că România nu mai este guvernată de peste patru luni de zile. Timp de trei luni toți românii au asistat la campaniile interne ale celor două partide de la guvernare, iar în ultimele săptămâni ne-am aflat într-o criză politică profundă, după ieșirea USR-PLUS din guvern.
Dacian Cioloș nu are nicio șansă de a fi învestit în funcția de prim ministru și de a crea o majoritate parlamentară! Fără ca PSD sau PNL să se alieze cu trădătorii de la USR, nu există această posibilitate. În consecință, consider că propunerea lui Klaus Iohannis este sortită din start unui eșec răsunător, pentru ca apoi șeful statului să vină, cel mai probabil, din nou cu varianta Florin Cîțu!
Consecințele dezastrului lăsat în urmă de fosta guvernare sunt multiple, una dintre acestea fiind schimbarea structurii Comitetului Interministerial de Coordonare al PNRR. Așa a ajuns România repetenta Europei în ceea ce privește implementarea PNRR. Pe de o parte, avem un Guvern demis, care nu poate să adopte măsurile necesare pentru a primi avansul de la Uniunea Europeană, iar pe de altă parte Executivul a schimbat, de la sine putere, structura Comitetului Interministerial de Coordonare în ciuda înțelegerii cu Comisia Europeană.
Este greu de cuantificat interesele cui le-a promovat până acum Guvernul Cîțu, însă devine tot mai evident că nu pe cele ale României. În actualul context al crizei politice și guvernamentale, PNRR riscă să devină doar un vis frumos, cu care liberalii și useriștii au ademenit românii că vor trece peste această perioadă dificilă.
Pentru a putea implementa proiectele asumate prin PNRR, dar și să depășim criza sanitară și socială de proporții în care suntem, România are nevoie de stabilitate, nu de soluții perdante. Desigur, dacă ne dorim cu adevărat să modernizăm țara și să asigurăm dezvoltarea comunităților locale.
Liviu Străchinariu – Consilier Local ALDE Comuna Roma