1.6 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

Lipsa irigaţiilor din judeţul Botoşani are efecte dramatice asupra culturilor FOTO

irigatii (1)

Seceta care s-a abatut in acest an asupra judetului Botosani scoate la iveala o problema stringenta: lipsa sistemelor de irigatii. Reprezentantii de la Directia Agricola sustin ca exista 400.000 de hectare de teren care ar fi putut fi irigate in conditii de seceta, dar numai doi agricultori beneficiaza de sisteme de udare a culturilor.

Unul se afla la Curtesti si celalalt la Concesti, iar in total din cele 400.000 de hectare, doar 2.000 de hectare sunt irigate.

„La nivelul judetului Botosani, in anul 2015 sunt doi utilizatori organizati pentru apa de irigatii care au incheiate contracte cu ANIF-ul judetean. Un utilizator de apa pe Curtesti si unul la Concesti”, a declarat Cristian Delibas, director Directia de Agricultura Botosani.

Sefii din agricultura botosaneana  spun ca sansele ca mai multi agricultori sa beneficieze de astfel de sisteme de irigatii sunt aproape inexistente.

„Motivele pentru care nu sunt mai multi utilizatori de irigatii sunt multiple. Reteaua de apa invechita care este foarte greu de pus in functiune, chiar si cea existenta intampina dificultati in pomparea apei de irigat. Daca am iriga cel putin jumatate din suprafata agricola a judetului ar fi extraordinar, dar din pacate avem numai doi beneficiari ai acestor sisteme de irigatii”, a mai spus Cristian Delibas.

Cu toate ca in ultima vreme, ploile s-au intors si in judetul Botosani mare parte din culturi au fost deja afectate intrucat apa a ajuns prea tarziu. In mod cert productia va scadea semnificativ iar calitatea recoltei nu va fi la nivelul aşteptat. Afectate sunt culturile de floarea soarelui, graul, porumbul, orzul,orzoaica, sfecla, rapita si soia.

irigatii (8) irigatii (7) irigatii (6) irigatii (5) irigatii (3)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA