4.2 C
Botoșani
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Liberalii îl pun la zid pe Macaleți pentru că nu încearcă să atragă fonduri europene: „Dacă tot vi s-au mărit salariile, măcar faceți ceva. Nu vor bani europeni? Nu vor să se complice?”

Costică Macaleți riscă că ajungă președintele de Consiliu Județean Botoșani cu cele mai slabe rezultate din 1990 și până astăzi. Cârcotașii din politica botoșăneană spun că este și cel mai puturos președinte din câți au fost până acum și că principala lui preocupare este să fumeze.
Deputatul Cristian Achiței, fost vicepreședinte CJ în vreo trei mandate, nu ratează nicio ocazie să-l atace pe Macaleți. Într-o conferință de presă la sediul PNL, Achiței a vorbit depre lipsa de implicare a președintelui CJ Botoșani care este dispus să dea cu piciorul la proiectele europene deoarece sunt mult mai complicate decât cele guvernamentale.

„Este deschisă acum axă de finanțare pe Programul Operațional Regional, pe învățământ. Ați auzit la Consiliul Județean că propun vreun proiect. Au două licee. Nu vor bani europeni? Nu vor să se complice? Mergem pe sănătate. A fost la București directorul spitalului împreună cu un deputat, la CNI, să facem un ambulatoriu. Urmează o declarație foarte interesantă: accesarea de fonduri europene presupunea doar 2,5 milioane de euro, sumă insuficientă pentru un ambulatoriu. După aceea, ni se spune: noul ambulatoriu ar urma să fie construit tot în curtea spitalului Mavromati, investiția ridicându-se la aproape 6 milioane de lei. 2,5 milioane de euro înseamnă 11 milioane de lei. De ce să ne ducem la CNI și să punem o cofinanțare destul de mare când poți să o faci pe fonduri europene? Axa 8, pe regiunea nord-est, are alocată pentru ambulatorii 40 de milioane de euro. Numai patru județe sunt eligibile. Botoșani, Suceava, Vaslui și Neamț. Ar veni 10 milioane de euro de județ și tu să nu vrei să depui niciun proiect… Avem ambulatoriu la spitalul de copii. De ce nu îl facem pe ăla? Sau alte ambulatorii în județ. Dragi băieți de la Consiliul Județean, v-ați mărit salariile. Ar trebui să fie implicare, inițiativă, în toate birourile să se lucreze. Dacă tot vi s-au mărit salariile, măcar faceți ceva. La Consiliul Județean se vrea să se stea, luăm salariile, ne ducem acasă…”, a declarat Cristian Achiței.

Deputatul liberal este foarte pesimist și când vine vorba de megaproiectele CJ-ului pe apă-canalizare și ne anunță că mai durează vreo 20 de până se va realiza încă o investiție importantă.

„În Programul Operațional Infrastructură Mare, la lucrări prioritare, era prevăzută și reabilitarea conductei de apă Botoșani – Flămânzi. Pentru a satisface nevoile pe noua aglomerare de 10.000 de locuitori Flămânzi-Frumușica. Oare nu era bun să scoți acea conductă din programul POIM care o să fie gata peste vreo 20 de ani, să o aduci în bugetul de investiții a Consiliului Județean și faci conducta asta. În toamnă se termină lucrările pe aglomerarea Flămânzi – Frumușica și când o să dăm drumul la 10.000 de utilizatori noi, conducta actuală va pocni. Dacă vor continua așa, Programul Operațional Infrastructură Mare, pe județul Botoșani, îl vor muta în următorul ciclu financiar 2020-2027. Nici studiu de fezabilitate nu s-a făcut până acum”, a mai spus Achiței.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA