28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

Leon Dănăilă: „Cercetarea m-a costat două miliarde de lei. Bani din buzunarul meu”

Leon Danaila la Botosani  (30)

În urmă cu câteva săptămâni, cel mai cunoscut neurochirurg român declara că se gândeşte să-şi vândă locuinţa pentru a putea scoate o carte de specialitate la care a muncit în ultimii ani. În urma mediatizării care s-a făcut, directorul unei editurii şi un reprezentant al Ministerului Culturii s-au oferit să-l ajute.

Leon Dănăilă susţine că până acum a investit aproximativ două miliarde de lei vechi în cercetarea făcută iar toţi banii au fost din propriul buzunar. Marele său regret este că neurochirurgii mai tineri nu sunt interesaţi de cercetare.

„Eu am rezolvat problema şi o rezolvam şi fără ei. Eu nu am avere şi tot ce am avut am dat pe cărţi. Am căpătat două promisiuni foarte pertinente. Directorul de la editură mi-a dat telefon şi mi-a spus că această carte va fi tipărită gratuit. De la Guvern, de la secţia culturală, o cunoştinţă mi-a spus: noi vă asigurăm gratuitatea tipăririi acestei cărţi. Acum cartea e dată la corectură. E o carte scrisă în limba engleză. Vreau să continui cu anatomia şi fiziologia… Cred că numai un nebun poate sta zece ani, să cumpere toate cărţile din străinătate, să le consulţi… Să ai la un capitol 600 de referiri bibliografice. Este documentată la sânge. Dacă tot muncesc, nu fac un lucru de mântuială. E greu. Din punctul ăsta de vedere, colegii mei stau foarte jos. Colegii mei operează dar nu e suficient să operezi. Trebuie să faci cercetare. Cercetarea m-a costat două miliarde de lei. Bani din buzunarul meu. Nu am cerut niciun leu de la nimeni”, a declarat Leon Dănăilă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA