Veștile proaste continuă să curgă către români. Se pare că producătorii de legume se pregătesc să crească prețurile cu 25-30% anul acesta.
Cultivatorii spun că au creșteri de costuri ceea ce ar justifica scumpirile. Totuși, măsura nu este bătută-n cuie și rămâne de văzut dacă vor fi astfel de creșteri. Retailerilor nu le surâde ideea să cumpere la preț mai ridicat de la fermierii locali, susținând că marfa de import este mult mai ieftină.
„Prețul la îngrășăminte s-a dublat, prețul la combustibil s-a dublat, prețurile la semințe și tratamente fitosanitare au o creștere de 25-30%. Mulți dintre fermierii care se ocupă de legumicultură au probleme cu forța de muncă. Pentru a nu ne pierde oamenii, am fost nevoiți să mărim salariile. Este din nou un cost ce se reflectă în produsul final. Rămâne de văzut dacă piața poate absorbi această creștere. Cred că acordarea de credite avantajoase ( susținute de stat n.red) sau subvenții corelate la actualitatea de azi ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri.
Contractelele sunt de genul, dacă vrei bine, dacă nu, nu. Ni s-a oferit 10 bani în plus, în medie, per kilogramul de produs livrat, în condițiile în care inputurile pe care ni le furnizează ei (și pe care fermierul le plătește n.red) sunt dublu la preț față de anul trecut. De asemenea, costurile de transport sunt tot pe umerii noștri. Am fost rugați să acceptăm nivelul acesta de preț pentru că ei operează pe o piață cu alte rețele de magazine care au la vânzare produse din import la prețuri foarte scăzute. Aici aș vedea eu o problemă reală, aici ar putea interveni o lege. Astă vară, noi vindeam roșia cu 2 lei, iar în magazin era cu 5 lei, în condițiile în care noi îl sortam, noi îl ambalam, noi îl tansportam”, a explicat Ionuț în cadul unei conferințe organizate de Asociația Forța Fermierilor, potrivit economica.net.
Sursa: RTV.net