20.6 C
Botoșani
marți, 16 iulie 2024

Legea produselor românești din magazine, sub semnul întrebării. Ce înseamnă ”producător român”

carrefour produse (3)

Supermarketurile ar putea fi obligate să aloce jumătate din suprafaţa comercială produselor româneşti! Dar deputaţii liberali care au iniţiat acest proiect de lege, menit să-i sprijine pe agricultorii români şi companiile autohtone, nu ştiu exact ce înseamnă „producător român”. Cel care fabrică produsele în România, sau cel care locuiește în România?!

Roşii din Turcia, mere din Olanda, pere din Italia, castraveţi din Belgia, usturoi din China, sau cartofi din Spania. Deşi în România se cultuivă toate aceste fructe şi legume, majoritatea magazinelor le cumpără din import. Pe de-o parte sunt mai ieftine, pe de altă parte respectă toate normele europene. În plus, rezistă mult mai mult pe raft.

Zece deputaţi ai PNL au iniţiat însă un proiect de lege prin care vor să dea mai multe șanse produselor alimentare româneşti.

Acest proiect prevede ca 50% din spatiul comercial al unui magazin sa fie destinat produselor româneşti. Iar 20% din acest spatiu, obligatoriu destinat exclusiv producatorilor locali, care sa isi expuna marfa. Atât clienţii, cât şi producătorii români sunt încântaţi de idee.

”Eu am 600 de oi si nu stiu ce sa fac cu branza mea ca sa o vand. Sunt nevoita sin vin zi de zi in piata ca sa imi vand produsele. Nu stiu daca ne au ajuta. Iinainte, piata era principalul centru comercial al Bacaului, acum toata lumea s-a orientat spre supermarketuri”, a declarat un producător de lactate din Bacău.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA