Legea privind conversia francilor elvețieni în lei a trecut de Parlament. Vot în unanimitate

0
768

franci elvetieni

Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a fost votată în Parlament, în unanimitate, cu 248 de voturi. Anterior, atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. A mai existat o tentativă și săptămâna trecută  însă sedința a fost suspendată, din lipsă de cvorum.

Săptămâna trecută a fost eliminată condiţia legată de gradul de îndatorare de 50%, condiţie care îi nemulţumea pe datornici, dar a fost păstrat plafonul de 250.000 franci elveţieni peste care creditele nu se încadrează în noua lege.

BNR a atras atenţia că introducerea legii ar aduce un cost adiacent de 2,4 miliarde lei şi ar pune presiune pe solvabilitatea din sistemul bancar. Şi bancherii au avertizat că legea ar aduce probleme României.

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a arătat că parlamentarii au șansa să pună capăt unei crize sociale declanșată în România în ianuarie 2015.

“Toți cei care au contracte în franci elvețieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocați de datorii șansa de a-și începe o nouă viață împreună cu familiile lor. Toți cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuațiilor de schimb valutar merită acest gest reparatoriu din partea noastră. Fac apel la dvs. să nu politizăm necazul lor și astăzi să dăm un vot final pentru ca această lege să devină realitate”, a subliniat Birchall.

Citeşte mai mult pe Realitatea.net