De regula, atunci cand au anumite probleme, oamenii din Botosani isi cauta dreptatea in instanta si deschid procese pe banda rulanta la Tribunal sau Judecatorie. Fie ca nu stiu sau nu au incredere in mediatori, acestia evita sa ajunga la o intelegere cu cealalta parte, in cabinetul mediatorului.
Si astfel, legea medierii care trebuia sa usureze munca magistratilor nu face sub nicio forma acest lucru. Reprezentantii Tribunalului Botosani sustin ca foarte multe persoane nu au fost educate in aceasta directie si de regula, acestea au mai mare incredere in judecator.
„Cel putin la nivelul judetului Botosani, nu stiu daca cetatenii au fost educati in maniera medierii, de a accepta sfaturile mediatorilor. Banuiesc ca increderea lor se axeaza mai mult spre instanta, spre judecator. Este o institutie care ar degreva activitatea instantelor, care ar fluidiza procesul de solutionare a cauzelor, dar in acest sens trebuie educata populatia ca este o metoda alternativa de solutionare a unui litigiu care poate presupune costuri mai mici, timp mai putin, dar nu depinde numai de noi”, a declarat Anitta Manole, presedinta Tribunalului Botosani.
Problema este ca foarte multi botosaneni care au procese deschise in instanta nici macar nu stiu ca exista si o alta posibilitate ca sa-si rezolve doleantele.
In plus, in vizita sa de saptamana trecuta, la Tribunalul si Judecatoria Botosani, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a recunoscut ca legea medierii nu are succes.
„Medierea nu este inca un priect de succes in Romania, probabil si din cauza mentalitatilor.Ne place uneori sa ajungem mai degraba in fata judecatorului decat la mediere.Probabil nici profesia nu reuseste sa ajunga la oameni si sa spuna ca e mai ieftin sa mergi la mediator decat sa mergi in fata instantei si aici mai avem de facut lucruri”, a declarat Robert Cazanciuc, Ministrul Justitiei.
Aceasta lege a fost data pentru ca instantele de judecata sa scape de o parte din dosare.