-4.4 C
Botoșani
duminică, 5 februarie 2023

Lefuri majorate cu 1000 de lei pentru unii angajați Nova Apaserv. Nu și pentru muncitori

O parte dintre angajații societății Nova Apaserv vor primi stimulente pentru că și-au făcut treaba. Nu este vorba despre cei care muncesc în condiții grele și care au lefuri foarte mici, ci despre membrii Serviciului de Control. Aceștia urmează să încaseze câte 1000 de lei în plus la salariu, drept recompensă.

La finalul anului trecut, Doru Constantin, cel care a fost susținut de PSD pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Nova Apaserv, împreună cu directorul executiv, Liviu Ștefan, au propus acordarea de bonusuri consistente membrilor Serviciului Control Antifraudă (SCA), departament condus de fostul ofițer Sorin Ioan Ciobanu, despre care se spune că ar fi un apropiat al PSD. Practic, să primească bani în plus, pentru aceeași muncă pentru care au fost angajați anul trecut.

Astfel, într-un document oficial înaintat de CA și semnat de directorul Liviu Ștefan, la jumătatea lunii decembrie, s-au propus două modalități de „stimulare financiare a personalului din această structură a SCA”. Mai exact, membrii acestui departament să încaseze un procent de 10% din valoarea încasărilor rezultate în urma activităților de control. Cum în perioada martie – noiembrie 2022, au fost constatate prejudicii de 649.255 lei, aceștia ar fi trebuit să împartă aproape 65.000 de lei. Mai mult, șefii Nova Apaserv au propus ca la fiecare două luni se constituie un buget raportat la încasări iar 10% din această sumă să ajungă la cei din cadrul serviciului Antifraudă.

O a doua variantă propusă de directorii Nova Apaserv era „aplicarea unui spor de 15% din salariul tarifar existent, independent de valoarea încasărilor rezultate în urma activității de control”. Altfel spus, o mărire de salariu indiferent dacă cei din Serviciul Control Antifraudă își execitau atribuțiile conform fișei postului sau nu.

Cele două puncte au fost respinse de Consiliul de Administrație, membrii acestuia hotârând creșterea salariului celor de la Antifraudă cu 1000 de lei brut. Contactat telefonic, Liviu Ștefan, directorul general al Nova Apaserv, a recunoscut că s-a încercat aprobarea acelui proiect. „Propunerea în Consiliul de Administrație a fost într-adevăr aceasta, dar în final varianta care se va pune în aplicare este cea de a majora salariile cu 1000 de lei. Acest lucru se va întâmpla pe o perioadă limitată după care se va face o analiză și în funcție de acest lucru vom decide dacă continuăm sau sistemul”, a spus Liviu Ștefan care a mai precizat că SCA are un număr de șapte angajați. Întrebat despre salariile pe care le încasează membrii compartimentului, Liviu Ștefan a evitat un răspuns.”Nu știu dacă pot chiar să spun dar sunt peste 3000 de lei, asta înainte de această majorare”, a completat acesta.

Doru Constantin, directorul adjunct demisionar și președintele CA al Nova Apaserv, consideră că acordarea acestor stimulente este o normalitate chiar dacă „cei 7 magnifici” nu fac nimic în plus decât au făcut până acum. ”Corpul de control antifraudă a descoperit niște fraude, au recuperat niște bani. S-a analizat activitatea lor, am văzut că este o activitate bună. Am luat decizia de a majora salariile până în iunie, iar în luna mai se va analiza din nou activitatea lor. Dacă nu vor continua la fel, bănuiesc că viitorul CA va verifica și va lua toate măsurile. Până acum am încasat peste 100.000 de euro prin acest departament”, a spus Doru Constantin.

„Oamenii trebuie să fie protejați”

Nici Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, nu consideră că acordarea stimulentelor ar reprezenta o problemă.

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

”Acolo sunt cei care descoperă partea de probleme și furturile care au loc. Oamenii trebuie să fie protejați din mai multe puncte de vedere. Marea majoritate a celor din cadrul acestui Serviciu de control Antifraudă au salarii mici și până la urmă au fost cazuri în care s-au descoperit daune de sute de milioane de lei vechi. Sunt destul de expuși presiunilor. Mai mult sau mai puțin ne ajutăm pe noi, să-și facă ei treaba”, a precizat vicepreședintele CJ.

Nova Apaserv a primit în 2022, de la Consiliul Județean Botoșani, două milioane de euro pentru partea de devoltare. Suma a fost alocată pentru dotarea cu echipamente necesare companiei, buldoexcavatoare, vidanje și apometre inteligente.

Casierii lucrează doar pentru 3000 lei brut fără nici un spor

Situația nu stă la fel și pentru casierii Nova Apaserv, cei care umblă prin comune să strângă banii din poartă în poartă. “Oamenii sunt plătiți doar cu salariul minim pe economie și nu au nici un fel de spor. Mai mult, pentru a încasa bani pentru Nova Apaserv aceștia se deplasează cu mașinile personale. Își pun viața în pericol fiindcă umblă cu banii după ei. Despre decontul combustibilului se pune problema decât foarte rar și doar în anumite limite. Sunt probleme mai ales pe timpul verii când majoritatea localităților nu au apă cu lunile, iar ei merg să încaseze facturi”, ne-a spus un lider de sindicat.

Muncitorii care intervin la avarii sunt plătiți doar pentru jumătate din orele suplimentare muncite. Majoritatea sunt pensionari

Nici  muncitorii care intervin la avarii nu o duc bine. Lucrează pe salariul minim pe economie și așteaptă o mărire de aproximativ 250 de lei net.

„A fost o negociere între sindicate pentru cei aproximativ 40 de muncitori care muncesc în orice condiții grele, pentru a remedia avariile. Dar actele nu sunt momentan semnate și nu se poate aplica deoarece conducerea unității ezită. Toți sunt plătiți cu salariul minim pe economie la care se mai adaugă un spor de vechime, fiindcă majoritatea sunt pensionari care au trebuit să râmână fiindcă nu vine nimeni la angajare pe acești bani”, a mai spus liderul de sindicat. Mai mult, muncitorilor le sunt plătite maxim 32 de ore suplimentare, în condițiile în care lunar, aceștia fac 60, 70 de ore.

Oraș ciuruit de avarii. Botoșănenii mai au de așteptat. Datorii de peste 100.000 de lei la firma care ar trebui să rafacă străzile. Soluția “pavele“ în loc de asfalt

Primii care suferă pentru lipsa de coerență a conducerii Nova Apaserv sunt botoșănenii. Orașul este ciuruit de avarii, în unele cazuri intervențiile se fac după câteva luni de zile, multe plângeri și multe telefoane ale cetățeni. Cât despre readucerea carosabilului la starea inițială, nici nu poate fi vorba, în unele locuri avariile fiind acoperite cu pământ sau cu un palet, așa cum este cazul în zona Carrefour. Pe strada col. Tomoroveanu, mai sus de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, o avarie produsă luna trecută a transformat zona într-un adevărat râu, apa curgând pe Bulevardul Mihai Eminescu până la Spitalul de Copii. Firma care ar trebui să readucă străzile la starea inițială are de încasat peste 100.000 de lei. “Momentan, în această perioadă nu putem interveni. Vom menține la nivel de piatră spartă acolo unde e foarte gravă situația. Am luat în vedere și varianta de a pune pavele. În acest moment nu este vorba de datorie față de firma cu care avem contract. Ei ne-au spus că au avut lucrări mai mari, mai importante. Noi oricum avem în vedere să reziliem contractul, ne-am făcut prin reorganizare un compartiment care se va ocupa special de refaceri”,  a mai spus Liviu Ștefan.

O firmă de pază cere insolvența Nova Apaserv

Problemele cu care se confruntă Nova Apaserv nu nu se opresc aici. Începând de la 1 ianuarie, firma de pază cu care operatorul de apă avea contract și-a retras toți angajații din cauza neplății unor facturi de aproximativ un milion de lei. ”Purtăm negocieri cu reprezentanții firmei. Ei ne-au trimis o propunere, o reeșalonare pe patru luni, o vom analiza în cadrul companiei”, a încheiat directorul Nova Apaserv.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA