14.5 C
Botoșani
sâmbătă, 26 octombrie 2024

Ionică Nechifor estimează pierderi de 720 de mil. de euro pentru crescătorii de oi: „România trebuie să treacă urgent la măsuri de protejare a zootehniei”

Crescătorii de oi din România riscă să piardă sume mari în acest an și ar putea ajunge în faliment din cauza măsurilor luate de autoritățile statului român. Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, a venit cu o serie de explicații cu privire la “Pesta rumegătoarelor mici” și a tras un semnal de alarmă.

Punct de vedere privind focarul PRM

  1. Pesta rumegătoarelor mici a fost prima dată în Coasta de Fildeş, însă ea evoluează în majoritatea țărilor din Africa (din nordul Africii până în Tanzania) şi în cele mai multe țări din Orientul Mijlociu, Turcia. Pesta rumegătoarelor mici este de asemenea larg răspândită în centrul, sudul, sud estul Asiei. În 2016 boala apare în Georgia ( 3 focare) iar în 2018 în Bulgaria (7 focare).
  2. Sunt cunoscute 4 genogrupe virale PRM
    • tulpinile din genogrupurile I si II circula in SV Africii
    • tulpinile din genogrupul III in Africa de Est, Orientul Mijlociu si Sudul Indiei
    • tulpinile din genogrupul IV in Asia, tulpini de genogrup IV au fost detectate inca din 2008 in Maroc si Africa sub – Sahariana (EFSA, 2015).
  3. Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave).
  4. În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate.
  5. Tusea și strănutul formează aerosoli virulenți în aer ce ajung la animale, în special cele întreținute în contact strâns.

      Nu există transmitere pe verticală a PRM prin placentă.

  1. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 4-6 zile, dar poate varia între 3 şi 10 zile

Concluzii:

  1. În România nu a existat această boală !!! Prin urmare , suspectăm intrarea în țară, pe două direcții
  • Tranzitarea nepermisă a unor animale prin Punctul Maritim (Tulcea-Constanta)
  • Introducerea în țară a unor animale de reproducție ( berbeci și femele ) pe cale terestră(Timișoara-Arad) , ne-testate clinic .
  1. Cum este posibil ca primele focare de gripă aviară, pestă porcină africană și pestă micilor rumegătoare să fie confirmate mai întâi în județele Tulcea și Timiș ?
  2. Tara noastră este intr-o continuă competiție cu statele puternice (Spania,Australia, N.Zeelandă), în aceste condiții , nu este exclusă neglijența instituțiilor abilitate și pătrunderea cu intenție a bolii , tocmai pentru a opri dezvoltarea sectorului ovin și caprin din România , singurul din zootehnia românească , rămas cu potențial .
  3. Prin această neatenție și lipsa unor măsuri de protecție, România riscă să piardă enorm, prin blocarea exporturilor de animale vii :

4.000.000 cap ovine x 160 euro/cap = 640. mil.euro ,

dacă se mai adaugă cheltuielile de întreținere pe o perioadă de 90 zile:

      4.000.000 x 18 euro/cap = 72 mil euro

Total : 720 mil euro , reprezintă blocajul sectorului

 

  1. România trebuie să treacă urgent la măsuri de protejare a zootehniei , după cum urmează

–  eradicarea PRM , în regim de urgență .

–  menținerea exportului în tările din Orientul Mijlociu, din zonele libere de focar .

– menținerea exportului de carne refrigerată și congelată intracomunitar ( CE, in prezent a blocat comertul cu carne de oaie, intracomunitar), întrucât exită comunități  arabe și au nevoie de carne de oaie, acesta nu trebuie oprit!!! Avem nevoie de sprijinul EUROPARLAMENTARILOR !

– Ministerul Agriculturii , să întreprindă măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de focarul PRM , dar și pentru cei care din motive indirecte sunt afectați la prețul/kg ( este știut faptul că , prețul a coborât de la 21lei/kg viu, la 17-18 lei/ kg viu) .

  1. Este imperios necesar investiții în zootehnia din România :

         – Centre de îngrășare/finisare animale : prin această măsură , pot fi controlate atât sanitar-veterinar , dar și îmbunătățirea calității

Centre de testare reproducători : tot ce intră în țară trebuie verificat/testat . Nu ne mai permitem să pătrundă

Ferme de reproducție / producție : Sunt esențialae în menținerea, selecția și ameliorarea  raselor autohtone . Avem un potențial extraordinar în îmbunătățirea raselor românești , adaptate la clima și mediul în care sau format .

      Aceste măsuri trebuiau să existe în PNS 2022-2027 , dar ele nu au fost considerate o prioritate pentru Parlamentarii din România  !!

     Agricultura-Zootehnia , nu este un obiect pe care să-l mutăm de pe un mal pe altul , sau să încui ușile unei clădiri, să o mai deschid atunci când plouă sau în momente favorabile!!! Suntem dependenți de hrană și apă, trebuie să punem agricultura ca PRIORITATE JUDEȚEANĂ, REGIONALĂ,NAȚIONALĂ !!!

     Lipsa unei viziuni pe termen lung în AGRO-ZOOTEHNIA din România, atrage de la an la an , vulnerabiltatea ramurei și degradarea acesteia .

 

 PREȘEDINTE MOLDOOVIS

CS II.dr.ing.Ionică NECHIFOR

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.








































ULTIMA ORA