Unele comune din judeţul Botoşani au rămas mult în urmă deoarece autorităţile locale din ultimul deceniu nu au ştiu să profite de fondurile europene pe care le-ar fi putut accesa astfel încât să modernizeze drumurile sau să rezolve problema apei şi canalizării.
Un astfel de exemplu este comuna Roma, o comună aflată aproape de municipiul Botoşani şi care are câţiva agenţi economici importanţi care virează sume mari de bani la bugetul local. Cu un buget local destul de bun, accesarea fondurilor europene nu a mai fost un obiectiv prioritar dar nici investiţiile importante nu s-au realizat. De vreo doi-trei ani, autorităţile locale ale comunei Roma s-au hotărât să treacă serios la treabă iar 2015 a fost cel mai bun an din ultimul deceniu, în ceea ce priveşte investiţiile.
„Am demarat lucrările la drumul comunal Roma – Cotârgaci, o investiţie de 5,4 milioane. S-au realizat doi kilometri de drum. Am repornit lucrările la drumul Roma – Dimicheni. Am realizat tot doi kilometri de asfalt şi infrastructura până la asfalt pe o distanţă de nouă kilometri. Am asfaltat drumul din centrul localităţii Roma. Am demarat luna aceasta lucrările de împietruire a trei kilometri din drumul comunal 66 pentru a face legătura cu comuna Brăeşti. Am avut mai multe cerinţe de la cetăţenii care se deplasează spre Dorohoi. Am finalizat sediul primăriei. Acum reparăm căminul din Roma. Am refăcut acoperişul la o şcoală făcută prin Banca Mondială”, ne-a spus Mihai Asiminicesei, viceprimarul comunei Roma, adăugând:
„Am reuşit să dăm inclusiv concedii la asistenţii personali şi la însoţitorii persoanelor cu handicap. Sunt bani pe care îi punem din bugetul local”.
La ora actuală, comuna Roma mai are două mari probleme în ceea ce priveşte apa-canalizarea şi salubritatea. În cazul alimentării cu apă şi a sistemului de canalizare, problema va fi rezolvată în următorii doi-trei ani printr-un proiect european. În schimb, problema salubrizării va trebui rezolvată de către instanţă.
„Anul acesta an reuşit o eficientizare a încasării taxelor şi impozitelor locale. Am un grad de încasare de peste 85%. În schimb, avem încă o problemă cu salubrizarea. Încă ne judecăm. Există un contract din 2010. S-au acumulat sume mari în dreptul cetăţenilor şi vorbim de 3500 de persoane. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu au fost informaţi la timp că există o taxă de salubrizare”, ne-a mai spus viceprimarul comunei Roma.