26.6 C
Botoșani
marți, 23 iulie 2024

Investiţii de aproximativ 15 miliarde de lei vechi realizate în comuna Răchiţi

Camin cultural Rachiti, reabilitare (1)

La jumătatea acestei luni se vor inaugura cele două cămine culturale din localităţile Răchiţi şi Roşiori, investiţii care au costat aproape 15 miliarde de lei vechi. Dacă la Răchiţi a fost vorba de reabilitare şi dotare, la Roşiori a trebuit construit un nou cămin cultural.

Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi, spune că începând din vara aceasta, cele două cămine culturale vor deveni funcţionale şi va încerca să organizeze lunar câte un eveniment cultural. Mai mult, el se gândeşte încheie un parteneriat cu o firmă de specialitate iar periodic să se difuzeze şi filme în cele două cămine culturale.

„Căminul din Răchiţi va fi finalizat până pe data de 10 iulie iar căminul de la Roşiori va fi finalizat până pe 5 iulie. Căminul de la Roşiori costă 6,7 miliarde de lei vechi, fără TVA, iar la Răchiţi este 8,1 miliarde, tot fără TVA. Nu vor fi alte cheltuieli suplimentare şi ne încadrăm în preţul stabilit la licitaţie. În plus, la capitolul dotări avem mobilier plus o staţie de amplificare la Roşiori şi antifonare, instrumente muzicale şi o cameră video pentru Răchiţi. În localitatea Roşiori mai lucrăm şi la punctul medical care va fi finalizat pe 30 iulie şi la casa praznicală, bucătăria şi casa mortuală. Acestea vor fi finalizate în octombrie sau noiembrie. Căminele sunt relizate prin Compania Naţională de Investiţii iar celelalte obiective sunt construite din buget local. La casa praznicală este o sumă alocată de la bugetul local plus contribuţia cetăţenilor. Până acum am alocat 300 de milioane de lei vechi şi probabil vom mai aloca încă 300 de milioane la rectificarea bugetară”, a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi care susţine că în perioada următoare vor demara lucrările pentru un cămin cultural în localitatea Costeşti. Finanţarea a fost aprobată şi urmează să se organizeze licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările.

În plus, primăria Răchiţi a demarat lucrările de amenajarea a străzilor din cele patru sate plus asfaltarea unui drum cu o lungime de 2,6 kilometri. „La sfârşitul acestei luni vom începe pregătirile pentru asfaltarea unui drum de 2,6 kilometri, la Costeşti. Avem deja două străzi în localitatea Răchiţi care au fost pietrute, realizate şanţurile. În Cişmea avem trei străzi cu pietruire, balastare şi amenajare a şanţurilor. De asemenea, mai avem de amenajat două străzi în Roşiori şi una în Costeşti. Mai realizăm un punct medical la Costeşti şi două grupuri sanitare la şcolile din Costeşti şi Roşiori. Cele două şcoli au grupurile sanitare în curte”, a mai afirmat primarul comunei Răchiţi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA