20.5 C
Botoșani
luni, 24 iunie 2024

INVESTIȚII de 35 milioane euro în SPITALUL DOROHOI. 24 de proiecte, 15.000 de metri pătrați modernizați și dotări de ultimă generație FOTO&VIDEO

Municipiul Dorohoi este un exemplu de bună practică, când vine vorba de investiții și în special de investiții în sănătate. Autoritățile locale și conducerea spitalului și-au dat mâna, au inițiat proiecte și în Spitalul Municipal Dorohoi s-au investit și se investesc până la finalul acestui an, 175 milioane lei (35 milioane euro).

  • 24 de proiecte de investiții pentru sănătatea dorohoienilor
  • 15.000 de metri pătrați modernizați, echivalentul a 260 de apartamente ANL

În urmă cu patru-cinci ani, primarul Dorin Alexandrescu împreună cu medicul Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal, și-au propus un amplu proces de modernizare a unității medicale, o unitate medicală care deservește aproximativ 130.000 de locuitori din județul Botoșani. Au fost inițiate mai multe proiecte, atât cu fonduri europene cât și guvernamentale, iar unde nu era nicio sursă de finanțare, s-au alocat bani de la bugetul local.

Ambulatoriul Spitalului Dorohoi înainte de moderizare

În toamna anului trecut, fără mare fast, a fost inaugurat ambulatoriul spitalului. O investiție de peste 17 milioane de lei care a constat în modernizarea și extinderea clădirii. Între timp, toate cabinetele medicale din ambulatoriu au fost dotate cu echipamente medicale de ultimă generație iar managerul Valerian Andrieș ne-a spus că în continuare vor veni noi echipamente, solicitate de medicii dorohoieni.

În maxim două luni, va fi inaugurat cel mai mare corp al Spitalului Municipal Dorohoi. Blocul alimentar și spălătoria au fost finalizate iar acum se fac ultimele lucrări la clădirea în care vor funcționa cinci secții ale spitalului plus Compartimentul de Primiri Urgențe. Lucrările sunt aproape finalizate, a început montarea echipamentelor iar în această vară se va finaliza proiectul de aproape 30 de milioane de lei.

Primarul Dorin Alexandrescu spune că în total sunt 15.000 de metri pătrați reabilitați în ambulatoriu și corpul spitalului, ceea ce înseamnă suprafața celor 260 de apartamente ANL din municipiul Dorohoi.

“Vorbim de investiții de 175 de milioane de lei și de 15.000 de metri pătrați reabilitați, modernizați și construiți. Cam cât un cartier, suprafața locuințelor ANL din municipiul Dorohoi. Este vorba de 260 de apartamente. Aceste spații sunt dotate cu aparatură de ultimă generație și mobilier. Spitalul Municipal Dorohoi poate oferi servicii de calitate la adresabilitatea pe care o are, de 130.000 de locuitori. Bugetul local destinat investițiilor într-o perioadă de patru ani este de 40 milioane lei și doar în Spitalul Municipal Dorohoi vorbim de investiții de 175 milioane lei”, ne-a spus Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

În afara celor două mari investiții, Primăria și Spitalul Municipal Dorohoi au mai implementat alte șapte proiecte cu finanțare europeană pentru dotarea cu echipamente specifice gestionării crizei sanitare cauzate de SARS CoV-2, pentru creșterea siguranței pacienților în secțiile Chirurgie și Interne, pentru creșterea capacității de asistență medicală în ambulatoriu, pentru dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, pentru dotarea cabinetului de planning familial și pentru digitalizarea Spitalului Municipal Dorohoi. Valoarea totală a proiectelor cu finanțare europeană este de aproximativ 110 milioane de lei iar majoritatea acestor proiecte sunt deja finalizate.

Din punct de vedere al dotărilor cu echipamente medicale, unele secții ale Spitalului Municipal Dorohoi rivalizează cu secțiile spitalelor din marile orașe ale României.

“Aparatura care a fost adusă prin aceste programe este de cea mai înaltă calitate iar medicii Spitalului Municipal Dorohoi sunt încântați. Spitalul Municipal Dorohoi a accesat toate proiectele aprobate de Guvernul României. Am avut spijinul primarului și primăriei, pentru că trebuie să cofinanțeze toate aceste proiecte. A fost meritul echipei, a tuturor colegilor din spital care au înțeles sacrificiile care trebuiesc făcute. Acum suntem spre sfârșit, culegem roadele acestor proiecte. Aparatură nouă, condiții civilizate pentru desfășurarea activității, condiții excelente pentru pacienți. Sunt extrem de mulțumit pentru ceea ce s-a făcut în spital dar sperăm să accesăm și alte proiecte europene și guvernamentale pentru dotarea spitalului cu al doilea CT și cu un RMN”, a declarat medicul Valerian Andrieș, managerul Spitalului Municipal Dorohoi.

Odată cu realizarea acestor investiții, Spitalul Municipal Dorohoi începe să devină atractiv pentru medicii tineri, mai ales că autoritățile locale le oferă și locuințe de serviciu.

“Este foarte greu să aducem medici pentru că există o oarecare reticență din partea medicilor tineri dar faptul că avem condiții foarte bune de desfășurare a activității, medicii au început să opteze pentru spitalul nostru. Am scos recent la concurs posturi și suntem încântați că o să vină al treilea medic ATI, o să mai vină un radiolog, epidemiolog. Sperăm să ne completăm echipa cu medici tineri și cu performanță”, a mai precizat medicul Valerian Andrieș.

Primarul Dorin Alexandrescu spune că investițiile nu se vor opri aici și că deja sunt câteva proiecte la care se lucrează și care vor fi implementate în următorii ani. Este vorba de construirea unei clădiri de radiologie și dotarea cu un RMN și un CT de ultimă generație, construirea unui pavilion de Psihiatrie, renovarea energetică a pavilionului administrativ, sistematizarea zonei și alte investiții prioritare.

“Aceste investiții se vor termina până în septembrie-octombrie și deja avem noi proiecte pentru spitalul din Dorohoi. Toate căile de acces vor fi modernizate și toate corpurile vechi vor fi reabilitate. Ne gândim să extindem zona de recuperare și boli paliative, pe alte amplasamente. Vom folosi un program pe sănătate și toate proiectele europene care ne vor oferi șansa de a investi în acest spital”, a adăugat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA