9.4 C
Botoșani
duminică, 20 aprilie 2025

INVESTIȚIE RECORD în comuna Pomârla. A demarat după șapte ani de așteptare FOTO&VIDEO

În 2013, autoritățile locale din comuna Pomârla au făcut primele demersuri pentru obținerea unei finanțări necesarea realizării unui proiect de apă-canalizare. Nimeni nu credea la acel moment că abia în 2020 vor începe lucrările.

După mai multe încercări, Primăria comunei Pomârla a obținut o finanțare europeană în valoare de 2,5 milioane de euro. Semnarea contractului de finanțare nu a însemnat și demararea proiecului. Au urmat mai bine de doi ani de birocrație, avize și licitații. În luna februarie, primarul Dumitru Chelariu a semnat ordinul de începere al lucrărilor iar firma care a câștigat licitația s-a apucat de treabă.

“Cu multă mulțumire sufletească privim primii pași în implementarea acestui proiect major al comunei Pomârla. Este un proiect muncit timp de șapte ani. Șapte ani de căutări, șapte ani de muncă, de preocupare pentru implementarea acestui proiect. În februarie am dat ordinul de începere a lucrărilor, s-a făcut aprovizionarea cu materiale și deja s-a turnat primul metru cub de ciment. Am încercat multe soluții de finanțare, inclusiv pe proiectele naționale sau alte surse. Șansa noastră a însemnat accesarea fondurilor europene”, ne-a spus Dumitru Chelariu.

Apă din puțuri de mare adâncime

Autoritățile locale din Pomârla au ajuns în situația de a căuta o sursă de apă deoarece magistrala promisă de Consiliul Județean nu s-a realizat și nici nu sunt șanse prea mari să se realizeze în următorii ani.

“Din păcate, în județul Botoșani sunt mari neajunsuri privitoare la magistralele principale care ar trebui să deservească comunele. Ne referim la acumularea Rogojești, prevăzută inițial în masterplanul județului și ulterior acumularea Vf. Câmpului care s-ar spune că ar fi fezabilă dar de 30 de ani nu s-a terminat barajul. Dacă aveam acea magistrală, puteam dubla și chiar tripla numărul kilometrilor de apă și canalizare. În lipsa acelei magistrale care trebuia realizată de Consiliul Județean, am fost nevoiți să căutăm soluții. Tot printr-un proiect european, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, ne-am îndreptat către puțurile de mare adâncime. Norocul nostru a fost că am găsit apă, apă destul de bună ca debit și calitate. Urmează a suferi ușoare tratamente pentru maximizarea parametrilor și aducerea în potabilitatea necesară. La sfârșitul proiectului, vom preda sistemul operatorul autorizat urmând să fie exploatat”, a mai spus Dumitru Chelariu.

Din puțurile adâncime, vom avea un debit dublu decât ar fi nevoie la stația de înmagazinare care va fi pe locul școlii Hulubești, într-o cantitate de 350 de metri cubi. Frontul de captare se află în zona izlazului comunal, la fostul sector zootehnic. Stația de epuare modernă va fi tot în zona izlazului comunal, la ieșirea către satul Hilișeu Cloșca. Am muncit mult, împreună cu întreaga echipă, să facem un proiecte fezabil și care să corespundă cerințelor și să aducă dramul acela de civilizație strict necesar”, a mai precizat primarul comunei Pomârla.

Nu fac promisiuni pompieristice

Proiectul ar trebui să se finalizeze vara aceasta dar pentru că licitațiile și procedurile au durat mai mult decât s-a estimat, durata de implementare de prelungește cu un an. Primarul Dumitru Chelariu spune că anul acesta se vor realiza o mare parte din lucrări dar sistemul va deveni funcțional abia în vara anului viitor.

„Nu fac promisiuni pompieristice. Suntem deja în întârziere din cauza avizărilor și licitațiilor. În luna august ar trebui să finalizăm acest proiect. Vom face un act adițional și vom prelungi termenul cu un an. Ca să lansez un termen corect, în 2021 vom putea exploata acest sistem. Sunt convins că vom face o mare parte din lucrări în acest an dar până la punerea în funcțiune… Eu știu ce înseamnă România, știu ce înseamnă chestiile birocratice, autorizarea. La prima săpătură o să vedeți apa pompată dar până va ajunge la robinete mai trebuie unele demersuri pentru autorizare. Cetățenii trebuie să fie înțelegători, să ne scuze pentru disconfortul creat și să se conecteze la finalizarea proiectului. Vor fi săpături, vor fi depuneri de pământ pe carosabil sau în zonele limitrofe. Va trece și vom reface comuna”, a mai precizat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Din fericire, pandemia nu a afectat această investiție iar constructorul a continuatlucrările conform graficului stabilit.

#pomarla #investitii #botosani #stiri #btonline #apa #canalizare

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





























































ULTIMA ORA