22.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

INVESTIŢIE INUTILĂ. 20.000 de euro cheltuiţi pentru salonul de naşteri sub apă. În patru ani au fost doar trei naşteri

nasteri sub apa (2)

Desi judetul nostru se numara printre putinele din tara care se pot lauda cu o sala de nasteri sub apa, echipamentele care au costat peste 20.000 de euro stau mai mult nefolosite. In ultimii patru ani, de cand s-a inaugurat acest serviciu medical, doar trei botosanence au ales sa-si aduca bebelusul pe lume sub apa.

De exemplu, in anul 2014, o singura gravida a ales sa nasca prin aceasta metoda, iar in 2013 tot o mama le-a solicitat medicilor de la maternitate sa aduca copilul pe lume sub apa. Anul acesta, alte cereri nu au fost, mamicile fiind reticente la nasterea subacvatica. Medicii spun ca nasterea sub apa reduce din durere, dar presupune si anumite conditii.

„Nu am mai avut nicio cerere, dar noi avem cada pregatita, medicii sunt pregatiti, trebuie doar ca pacientele sa solicite sa nasca prin aceasta metoda. Au fost doar trei nasteri sub apa la Maternitatea Botosani”, a declarat medicul sef, Gina Puflea, sectia de obstretrica si ginecologie.

Primele cinci nasteri sub apa sunt gratuite, urmand ca, incepand cu a sasea nastere, sa se perceapa si o taxa. Adica, la aceasta data, doar doua mamici din judet mai pot opta pentru nasterea sub apa fara sa scoata bani din buzunar.

Nasterea naturala sub apa este considerata de multi specialisti mult mai usoara pentru viitoarele mame. Si nu dureaza mai mult de doua ore si jumatate. Totusi, nu pot alege acest procedeu femeile care au diabet sau hipertensiune.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA