Un liceu din judeţul Botoşani va beneficia de o investiţie în valoarea de aproape 1,5 milioane de euro. Contractul de finanţare a fost deja semnat la Ministerul Dezvoltării şi sunt şanse mari ca în partea a doua a acestui an să înceapă lucrările de modernizare.
Este vorba de Liceul Anastasie Başotă din comuna Pomîrla ale cărui corpuri de clădire urmează a fi modernizate în totalitate. Deşi acest liceu are peste 1800 de hectare de pădure, autorităţile locale nu au ales o sursă de căldură pe lemne ci o variantă utilizată foarte mult în ţările nordice şi care s-a dovedit a fi eficientă.
„Important a fost momentul asigurării finanţării. Este un contract mare, în valoare de 65 de miliarde de lei vechi. Vor fi consolidări, schimbarea acoperişului, a instalaţiilor elecrice şi sanitare, plus dotările. Mai deosebit este acel sistem de încălzire cu pompe de căldură pe care sperăm să-l facem funcţional la nivelul ţărilor nordice care îl folosesc de peste 40 de ani. Nu este uşor de implementat un astfel de proiect, suntem acum în faza achiziţiei de proiectare+lucrări. Sperăm ca într-un timp foarte scurt să înceapă efectiv lucrările. Depinde de procedurile de licitaţie. Din discuţiile avute la Ministerul Dezvoltării, sunt bani pentru proiectele semnate în anii trecuţi. Avem foarte mulţi copii şi trebuie să vedem ce vom face în perioada în care constructorul va efectua lucrările. Nu avem spaţii generoase la dispoziţie”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.
De vreo doi ani, autorităţile locale din Pomîrla şi-au anunţat intenţia de a transforma Liceul Anastasie Başotă dintr-un liceu teoretic într-o şcoală de arte şi meserii, cu profilul prelucrarea lemnului. Nefiind nicio sursă de finanţare pentru reabilitarea clădirilor şi dotării cu utilajele şi aparatura necesară, autorităţile locale s-au reorientat. Au profitat de Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru a reabilita clădirile după care vor căuta o altă sursă de finanţare pentru dotarea cu aparatură pentru prelucrarea lemnului.
„Eu mi-am dorit acel campus şi acea şcoală de arte şi meserii. Însă, dacă acest instrument mi-a fost la îndemână, l-am folosit. Acea speranţă că şi liceele teoretice vor fi finanţate pe Programul Operaţional Regional, nu s-a îndeplinit. Apar doar liceele profesionale şi tehnologice. Pe viitor, pe anumite axe, vom încerca dotarea laboratoarelor şi să încercăm să schimbăm profilul liceului. Poţi fi acreditat doar dacă ai condiţiile necesare dar dotările înseamnă multe miliarde. Vom face în mai multe etape”, ne-a mai spus primarul comunei Pomîrla.
În afara proiectului pentru reabilitarea Liceului Anastasie Başotă, au mai fost aprobate încă două proiecte în valoare totală de opt miliarde, pentru alte două şcoli din comună.
Primarii din judeţul Botoşani s-au dovedit foarte harnici când a venit vorba de proiecte depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
„Este de felicitat că judeţul Botoşani a fost un judeţ harnic. Sunt peste 400 de proiecte depuse. Anul trecut au fost 83 de proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor în vederea obţinerii de autorizaţii de funcţionare”, a adăugat Dumitru Chelariu.
Boierul filantrop Anastasie Başotă, proprietar al moşiei Pomîrla, a înfiinţat în 1834 prima şcoală sătească particulară din Moldova. Cu puţin timp înainte de moarte, acesta a donat întreaga avere (6000 ha teren şi 3000 ha pădure) pentru crearea unui liceu care să-i poarte numele. Institutul Liceal „Anastasie Bașotă” a fost inaugurat în 1879 şi avea internat, cantină, laborator și farmacie proprie. Clădirea iniţială a fost distrusă în primul război mondial dar a fost refăcută în perioada 1929-1946. În toată această perioadă, Liceul Anastasie Başotă a fost liceu cu profil agricol, şcoală medie tehnică iar din 1998 a redevenit liceu teoretic. Din 2007, Liceul Anastasie Başotă a devenit cel mai bogat liceu din România, după ce a devenit proprietar a peste 1800 de hectare de pădure, moştenire de la boierul Anastasie Başotă.