Autorităţile locale din judeţul Botoşani încep să investească în surse de căldură care în alte ţări din Europa se folosesc de 30 de ani. Centralele termice care folosesc gazul metan sau energia electrică nu mai sunt rentabile deoarece preţul acestor utilităţi a crescut foarte mult în ultima perioadă iar primarii caută soluţii pentru a reduce costurile în sezonul rece.
Un astfel de exemplu este Liceul Anastasie Başotă din comuna Pomârla. Primăria comunei Pomârla a obţinut finanţarea pentru reabilitarea Liceului Anastasie Başotă şi a celorlalte unităţilor de învăţământ. Autorităţile locale au optat pentru o sursă de căldură mai puţin folosită în România dar care şi-a dovedit eficienţa în multe alte ţări din Europa, inclusiv în cele nordice. Este vorba de un sistem cu pompe de căldură care ar reduce semnificativ costurile pe timpul iernii.
Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, a precizat că urmează să se realizeze proiectul tehnic după care se va organiza licitaţia iar anul viitor sunt şanse mari să înceapă lucrările.
„Am adjudecat proiectarea. Este un proiect atipic, încerc acel sistem cu pompe de căldură. Există în Italia de 30 de ani, în Suedia, Norvegia, Republica Moldova. La un astfel de sistem, 25% este aport de curent şi 75% vine din energia pământului. Poţi regla temperatura foarte uşor. Sperăm ca anul viitor să înceapă lucrările. Investiţia în sistemul de încălzire ajunge la circa 8 miliarde de lei vechi“, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.
Valoarea totală a proiectului este de 65 de miliarde lei vechi şi în afara sistemului de încălzire, va mai fi reabilitată clădirea de 1800 mp, va fi refăcut acoperişul şi se vor înlocui instalaţiile sanitare şi electrice.