INTERVIU. Valeriu Iftime: „Avem nevoie de fotbalişti ca să putem sta în divizia A”

258
2680

valeriuiftime birou920

Principalul finanţator al FC Botoşani şi-a făcut strategia atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu. El vrea în primul rând salvarea de la retrogradare dar în acelaşi timp caută jucători de 19-20 de ani pe care să-i arunce în luptă, în următorul sezon de liga I.

Care sunt concluziile după 19 etape şi ce strategie adoptă FC Botoşani pentru retur?

În vară nu ştiam care e nivelul. După vreo şase-şapte etape credeam că nivelul e atât de mic încât putem să defilăm în divizia A. Acum sunt resetat şi consider că avem nevoie de fotbalişti ca să putem sta în divizia A. Fotbalişti adevăraţi. Politica pe termen scurt este de a găsi nişte fotbalişti în aşa fel încât să rămânem în divizia A şi pe un loc cât mai bun pentru că asta înseamnă mai mulţi bani din drepturile de televizare. Politica pe termen mediu este să construim cu o serie de copii pe care îi căutăm acum. Divizia A îţi poate aduce bani din vânzarea de fotbalişti. Cine are astăzi un fotbalist bun, încasează sute de mii de euro. Ce am adus noi până acum, toţi sunt integralişti.

Contractele jucătorilor nou veniţi vor fi în aceeaşi medie sau mai mari?

Nu prea merg contracte disproporţionate. Doar dacă valoarea este disproporţionată. E greu să găseşti asemenea jucători. Cel mai bine este să creezi un nucleu, să aibă încredere între ei, susţinere. Am vorbit cu Cornel, să le spunem celor nou veniţi care este media salariilor la FC Botoşani. Vom semna până în vară cu posibilitate de prelungire încă doi-trei ani. În plus, nu îi ştim. Trebuie să vedem cum se adaptează. Cei din Lituania, Estonia sau Moldova s-ar putea să se adapteze mai uşor.

Care va fi bugetul pentru anul calendaristic 2014?

Anul trecut a fost 2,2 milioane de euro. Vreau ca în acest an să avem acelaşi buget. Este un buget mic pentru divizia A. Voi mai vorbi cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu domnul primar. Echipa asta nu este a mea. Dăm nişte bani cu mare plăcere dar o facem atât cât putem.

FC Botoşani nu a reuşit să atragă niciun sponsor…

Vina este la noi pentru că nu am ştiut să aducem un sponsor puternic. La început, Botoşaniul nu spune multe. Ne trebuie un an sau doi în divizia A. Sunt mulţi care vor să-şi promoveze brandul dar nu să îl promovezi pe dric ci pe avion. Trebuie să ai echipă cu istoric, cu credibilitate şi poţi obţine 300.000-400.000 de euro. În acelaşi timp cred că nu am fost atenţi. Noi trebuie să ne repoziţionăm şi să demonstrăm că suntem o echipă de interes.

Sunteţi optimist în privinţa returului?

Sunt îngrijorat. Până nu văd echipa nu pot să mă pronunţ. Până nu văd câteva meciuri de pregătire cu echipe care să ne pună probleme… Eu am fost speriat în ultimele meciuri pentru că noi nu jucam fotbal. Ne-a dat gol cine vroia. Avem nevoie de fotbalişti pentru a avea posesie, pentru a ne crea ocazii. Noi am jucat la distrugere. Dacă vom reuşi să conducem noi jocul, avem şanse să rămânem.

Cum va juca FC Botoşani la alegerile de la FRF?

La federaţie lucrurile sunt neclare. Nu capacitatea managerială pe care o va avea Gică Popescu este atuu-ul principal ci suflul cu care poate veni Gică Popescu. Va veni Hagi. Lumea spune că va face totul Hagi. Să dea Dumnezeu să facă cea mai bună şcoală de fotbal din lume, la Constanţa. Vom câştiga toţi. Vor fi fotbalişti aproape şi vom putea beneficia. S-ar putea ca acest curent să fie agreat şi de Lucescu. Gică Popescu poate fi o soluţie şi înclin în favoarea lui. Vine cu o echipă care are mare potenţial fotbalistic. Foarte important este dacă va reuşi din punct de vedere managerial. Eu l-am susţinut pe Gică Popescu împotriva lui Mircea Sandu şi chiar am avut nişte probleme. Hagi şi Gică Popescu au investit bani în fotbal. În fotbalul românesc sunt câteva lucruri de care nu poţi să râzi. De şcoala lui Hagi, şi de CFR Cluj. Acum, Steaua este un proiect interesant. Este o echipă bună. Un rol extraordinar îl are atât antrenorul cât şi MM Stoica. Şi la Astra este Dinu Gheorghe. Sunt manageri care ştiu fotbal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here