4.2 C
Botoșani
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

INTERVIU. V. Iftime: “E foarte uşor de negociat cu Becali. Nimeni nu vrea să tragă ţeapă nimănui”

 

FC Botoşani a încheiat anul 2017 pe locul cinci în Liga I şi are şanse reale de a prinde play-off-ul în actualul sezon. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, Valeriu Iftime, patronul clubului FC Botoşani, a vorbit despre transferuri, despre negocierile cu Gigi Becali, despre situaţia financiară a clubului şi despre visul de a se construi un stadion nou în municipiu.

Sunteţi mulţumit de anul 2017 din punct de vedere fotbalistic?

Dacă mă uit la clasament, sunt foarte mulţumit. Dacă am în vedere ultimele meciuri, am o undă de tristeţe pentru că se putea mai mult. Puteam să betonăm mai bine locul ăsta de play-off. Situaţia este foarte sensibilă şi suntem pe nisipuri mişcătoare. Un singur pas greşit şi putem rata un campionat. Arată bine locul cinci dar ca să rămânem în play-off, trebuie să ne pregătim foarte, foarte bine iarna aceasta, să câştigăm ambele meciuri de acasă şi să obţinem cel puţin un punct în deplasările de la Iaşi şi Constanţa.

Care sunt plusurile şi minusurile?

La minusuri nu pot spune nimic pentru că suntem mai bine clasaţi ca oricând. La plusuri, prima dată este venirea lui Costel Enache care a fost esenţială. Am avut o altă organizare, o altă mentalitate, un alt stil de joc. Nu la fel de spectaculos dar mult mai eficient şi mai construit pe valorile noastre, seriozitate, muncă… Mari fotbalişti nu sunt la noi. Ăştia au fost banii ca să aducem fotbalişti. Cel mai bun fotbalist al nostru este Mihai Roman. El are cel mai bun istoric de fotbalist. De asemenea, Unguruşan este un fotbalist mare dar şi el este la o vârstă care…

În sfârşit s-a încheiat telenovela Moruţan. A fost o afacere bună pentru FC Botoşani?

Au fost foarte multe încercări dar făcute de impresari sau de samsari. Nu făcute de oameni care ştiu ce înseamnă bani în fotbal. Singura ofertă a fost de la Sahtior. Nu era o ofertă scrisă ci era discutată, numai că nu s-a concretizat. Plecarea lui Olimpiu într-o ţară străină… M-am gândit foarte mult la el şi m-am gândit la clubul nostru prin Moruţan. Multă vreme el va fi un purtător de imagine al FC Botoşani. Dacă ajunge în naţională, se va spune că e de la FC Botoşani. Cea mai bună variantă de a face performanţă, la ora actuală, este prin FC SB. Pentru FC Botoşani este un business bun. Trebuie să-i felicit pe Cornel Şfaiţer şi pe Leo Grozavu care au avut inspiraţia să-l aducă la Botoşani. Copilul a câştigat enorm la Botoşani, s-a afirmat foarte repede. Este un business, acoperă o gaură mare din bugetul nostru, putem fi mult mai echilibraţi.

E greu de negociat cu Becali?

Nu. Este foarte uşor. Am vorbit de foarte multe ori la telefon cu el. Niciodată nu am amestecat, Golofca, Roman sau Moruţan. Am discutat separat despre fiecare. A fost un gentleman agreement şi pe o zonă a moralului. Nimeni nu vrea să tragă ţeapă nimănui. Am făcut transferul lui Golofca, pe care l-a vrut foarte tare, am luat mulţi bani pe el. Pare o ţeapă pe care am dat-o FCSB-ului. Eu am revenit asupra acelui tip de contract, să vedem ce putem face de acum. Trebuie să lucrăm deschis. Am făcut un pas, a greşit unul, hai să vedem cu corectăm. În cazul lui Moruţan, am stabilit să rămână la noi până în vară. Aici este cel mai bun loc de afirmare pentru el şi poate creşte.

În ce condiţii vine Golofca la Botoşani?

Este împrumutat pe trei ani şi jumătate cât mai are contract cu FC SB. Îi plătim un contract, dar nu ce scria în presă că pierde nu ştiu câte miliarde… El a avut acolo 7500 şi vine la Botoşani pe 5000. În vară va pleca. Eu sper să fie ok şi să nu vină cu nas de bucureştean. Eu speră să fie cel care a plecat de la Botoşani.

Roman şi Burcă erau pe lista lui Becali…

Mihai este jos pălăria, ţin enorm de mult la el. E un tip înţelept şi rămâne la Botoşani. Nu se teme de concurenţă dar are o familie frumoasă şi vrea să rămână acasă. Nu vrea să mai plece în altă parte pentru 2000-3000 de euro în plus. Dacă îi dă un 50.000 de euro, cred că pleacă. Cum nu se dau în România banii ăştia, rămâne la Botoşani. Pentru Burcă, există mai multe întrebări. Nu doar FC SB. Orice jucător de la noi poate pleca dar în nişte condiţii. Întrebăm antrenorul dacă există înlocuitor, apoi aşteptăm o ofertă. Pentru Andrei Burcă nu am o ofertă clară. Dacă apare o ofertă iar copilul vrea să plece… Când apare o ofertă avantajoasă pentru fotbalist, lucrurile se schimbă complet. Viaţa mea, banii mei… Degeaba vorbim noi. Cum a fost Acsinte. A plecat la nişte bani mai mulţi. Când eu îi dau 5000 iar altul îi dă 10.000 şi încă 20.000 la instalare, şi-a pierdut capul. Eu îi înţeleg. Nu vreau să aibă frustrarea că a fost la Botoşani iar noi l-am încurcat. Orice fotbalist poate pleca dar în condiţiile în care nu destabilizez echipa. Şi cu Moruţan. O să am un alt om care o să vină în locul lui Moruţan.

Bordeianu va pleca la CFR Cluj?

Dacă are oferta despre care se vorbeşte, eu îi dau drumul. Noi am cerut 200.000 de euro.

Sunt jucători la care renunţaţi iarna asta?

Am avut o discuţie cu Costel Enache dar nu e definitivă. Vor pleca nişte jucători. Nu pot să vă spun până nu am o discuţie într-un comitet director. O să plece câţiva, care nu au avut eficienţă şi de la care aşteptam mai mult. Mă gândesc în primul rând la vârfurile de atac. Toate vârfurile de atac au marcat două goluri. Popa e jucătorul celor de la Dinamo şi se întoarce la Dinamo. La meciul cu Astra, dacă aveam un atacant, câştigam fără probleme.

FC Botoşani are un deficit care s-a tot mărit an de an. Se stabilizează situaţia financiară odată cu vânzarea lui Moruţan?

Se va acoperi mult din deficit. Anul acesta suntem pe zero dar rămâne datoria istorică. Din banii pe care îi încasăm pe Moruţan, acoperim o parte din datoria istorică. Dacă mai vând ceva în 2018, putem scăpa de datoria istorică. Din acel moment, tot ce încasăm în plus merge către dezvoltare. Trebuie să mă ocup foarte atent de partea de scouting. Trebuie să fie o structură care să se ocupe de căutarea fotbaliştilor.

Cum încheie FC Botoşani anul din punct de vedere financiar? Sunt restanţe către jucători?

Le-am plătit un salariu înaintea meciului cu Astra şi o primă după acest meci. Nu am nicio datorie faţă de ei. Mai e rata contractuală pe care o voi plăti în ianuarie. O să fie totul ok.

Cum va fi bugetul FC Botoşani în 2018?

Nu vreau să-l cresc. Până nu ajungem la zero, nu pot creşte bugetul. Sper să găsesc jucători fără costuri mari la transfer. Tot de 3,4 milioane de euro va fi bugetul anul viitor. Dacă terminăm pe locurile 4-5, vin 400.000-500.000 de euro în plus din drepturile tv comparativ cu 2017. Cu tot cu banii pe care îi dă Elsaco, aproximativ 400.000 de euro, putem ajunge să echilibrăm bugetul. Anul acesta, Elsaco a mai împrumutat clubul cu aproximativ 500.000 de euro pentru a susţine cash-flow-ul. În total, Elsaco a dat aproximativ 900.000 de euro din care 500.000 împrumutaţi şi 400.000 cota mea de publicitate. Sunt foarte mulţi bani. E clar că până nu echilibrez bugetul, venituri egal cu cheltuieli, nu am cum să îl cresc. Anul acesta ne-am echilibrat pentru că l-am vândut pe Golofca. Altfel măream deficitul.

Cum vedeţi lupta pentru play-off. Cei de la CFR au anunţat că nu vor Botoşaniul în play-off.

Nu ştiu dacă pot ei să facă ceva. E un punct de vedere a domnului Mureşan. Ei tot spun că noi suntem cu Steaua. Nu e nicio legătură. Eu aş vrea să bat FC SB-ul mai mult ca pe oricine. Nu cred că există cineva care poate da un meci. Orice punct câştigat contează. Nu are nimeni o zestre de puncte în aşa fel încât să-şi permită să piardă un meci. FC SB, Craiova şi CFR sunt într-o luptă la baionetă. Noi ne luptăm cu Dinamo pentru un loc în play-off. Dinamo are cu Craiova, cu FC SB şi Astra. Cum îi pot ajuta cei de la CFR? Ei sunt supăraţi pentru că i-am scos din cupă, nu au câştigat niciun meci în campionat cu noi. Nu mă tem de jocuri de culise. Toate greşelile de arbitraj sunt pur şi simplu greşeli. Se greşeşte. Sunt mai mulţi dinamovişti decât suporteri FC Botoşani. Sunt şi arbitri care au şi ei pasiuni. Botoşaniul este o surpriză frumoasă pentru modul cum ne comportăm, cum arătăm, spectatori şi tot ce este la noi. Categoric există un tip de invidie şi mulţi ar vrea să ne împiedicăm.

În ce măsură contează stadionul pentru a readuce oamenii la fotbal?

80%. E o chestie de modernitate. Un stadion modern, cu cofetării, restaurante, magazine, o sală de cinematograf, spaţii pentru copii. Aşa vedem noi stadionul. La peluza din Calea Naţională să fie o clădire cu tot felul de lucruri. Am fost la Boca Juniors, cântau toţi… E fantastic spectacolul, plăcerea de a veni la stadion. Nu contează că eşti profesor, inginer sau muncitor. E colosal să stai două ore acolo, e un spectacol. Deocamdată, la noi fotbalul e mai uşor de văzut la televizor dar la televizor vezi goluri… Pe stadion e altceva, atmosferă… Problema este că stadioanele noastre au fost concepute în perioada comunistă când oamenii nu aveau prea multe alternative. Stadioanele trebuie mai mici dar cei 6000-8000 de oameni trebuie să aibă condiţii perfecte.

Mai speraţi să avem un stadion nou la Botoşani?

Sper. Îmi pare rău că şi anul ăsta au ratat. Nu ştiu dacă e neputinţă sau rea voinţă ori nepăsare. Nici anul acesta nu au făcut acel studiu de fezabilitate pentru ca de anul viitor să începi să cauţi soluţii de finanţare. S-au pierdut şi banii care erau în buget. Sper să-l facă anul viitor. Trebuie să se ocupe cineva în mod serios. Eu nu pot să intervin, nu e stadionul meu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA