26.6 C
Botoșani
sâmbătă, 13 iulie 2024

INTERVIU Mihaela Mihai: „Mai bine un dosar făcut cu întârziere decât un dosar prost făcut”

Mihaela Mihai, prim procuror512

Mihaela Mihai, noul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani îşi propune să reducă stocul de dosare vechi dar în acelaşi timp spune că vrea calitate. Mihaela Mihai va pune mare accent pe lupta anticorupţie şi intenţionează să instrumenteze în continuare dosarele complexe.

Mihaela Mihai a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Al. I. Cuza Iaşi după care în 2003 a absolvit Institutul Naţional de Magistratură. A fost un an judecător la Judecătoria Botoşani iar din 2004  procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani şi apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Mihaela Mihai este specializată în instrumentarea infracţiunilor de corupţie.

Ce vă propuneţi să realizaţi în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani?

Îmi doresc să îmbunătăţesc în primul rând indicatorii de calitate şi operativitate. Aceasta presupune eliminarea stocului de dosare vechi, monitorizarea atentă a acestor dosare şi soluţionarea cu celeritate a cauzelor. Implicarea activă a prim procurorului în verificarea periodică a acestor dosare. Mă refer la dosare în care s-a redeschis urmărirea penală, la dosare în care s-a dispus restituirea cauzei în vederea completării urmăririi penale. De asemenea, urmăresc unificarea practicii judiciare la nivelul Parchetelor din judeţul Botoşani. Am în vedere un plan de măsuri pentru o colaborare mai bună cu instituţiile cu care avem contact în lupta împotriva infracţionalităţii. Am în vedere implementarea unui management participativ. Asta înseamnă atragerea procurorilor cu experienţă în actul decizional. Orice decizie va fi discutată astfel încât să fie acceptată. Vreau să promovez lucrul în echipă pe linia urmăririi penale. În ţară se practică deja. Voi încerca să implementez această măsură în cazurile complexe. 

„În primul rând comunicarea lasă de dorit pe linia procuror-poliţist. Procurorul trebuie să-l îndrume şi să-l sprijine pe lucrătorul de poliţie judiciară după care lucrătorul de poliţie judiciară trebuie să dea dovadă de bună credinţă. Până acum era doar pe hârtie. În fapt nu s-a îndeplinit niciodată”

 

Se fac presiuni asupra procurorilor?

Nu se fac presiuni asupra procurorilor. Legislaţia în vigoare oferă destul de multe garanţii pentru independenţa procurorilor atât în raport cu instanţele de judecată cât şi în raport cu instituţiile publice. În afară de numirea procurorului general al României şi procurorului şef al DNA care se face de către preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în celelalte funcţii de conducere numirea se face numai prin concurs. Factorul politic nu are ce căuta în activitatea procurorului. În perioada în care am fost pe funcţie de execuţie, nu am fost supusă la niciun fel de presiuni. Nu am cunoştinţă despre asemenea presiuni făcute asupra procurorilor din partea vreunui om de afaceri sau om politic din judeţ. Eu mi-am făcut întotdeauna dosarele conform legii şi nu am făcut rabat de la calitate. Sunt corectă atât ca om cât şi ca profesionist şi aşa voi rămâne în continuare.

Care a fost cel mai complex dosar soluţionat?

Dosarul este încă în curs de judecată şi nu pot să enunţ numele persoanelor cercetate. Hotărârea nu este definitivă. Acest dosar are ca obiect infracţiuni de corupţie. A presupus un volum mare de acte procedurale, un volum mare de audieri. Pentru mine reprezintă un caz complex. Am avut de audiat oameni marginalizaţi de societate, cu diferite afecţiuni fizice şi psihice, oameni săraci care îşi vedeau pierdute speranţele din cauza unei persoane care a nesocotit drepturile şi interesele lor legale. Audierile acestor persoane s-au realizat în condiţii speciale.

Avem corupţie la Botoşani?

Este corupţie la Botoşani şi urmărim toate sectoarele vulnerabile.  Voi încerca să organizez acţiuni pentru curăţirea acestor sectoare. Voi încerca să organizez împreună cu echipa Biroului Judeţean Anticorupţie diferite planuri pentru a prinde în flagrant persoanele corupte.

Dacă un medic primeşte o „atenţie” se poate vorbi de corupţie?

În cazul medicilor, trebuie să existe clar o condiţionare a actului de serviciu de primirea unui folos material. Atunci când un medic nu îşi exercită atribuţiile de serviciu şi refuză în mod nejustificat, dacă nu primeşte bani sau alte foloase, atunci avem de-a face cu luare de mită. În cazul în care îşi exercită actul de serviciu după care primeşte bani ca şi mulţumire, există o primire de foloase necuvenite dar neapărat cu întrunirea celorlalte condiţii prevăzute de textul legal. Pe latură obiectivă şi pe latură subiectivă.

Care sunte cele mai frecvente infracţiuni comise de poliţişti?

Luare de mită şi trafic de influenţă sunt cele mai frecvente infracţiuni. Fie agenţi de Poliţie Rutieră, fie poliţişti care acţionează în Piaţa Centrală. În schimbul unor sume de bani nu le aplică sancţiunile prevăzute de lege. În toate aceste cazuri de corupţie, urmărim prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, să nu existe niciodată provocare în tot ceea ce realizăm de la primirea informaţiei, organizarea flagrantului şi trimiterea în judecată.

Se realizează dosare doar pe baza interceptărilor telefonice?

Eu întotdeauna coroborez interceptările telefonice cu celelalte mijloace de probă. Niciodată nu am trimis un dosar în judecată doar pe baza interceptărilor sau a înregistrărilor audio-video ambientale. Acestea trebuie completate cu probele clasice, declaraţii martori, audierea făptuitorului, înscrisuri depuse la dosar. Dosarul instrumentat de mine nu se bazează doar pe interceptări sau înregistrări. Ele au o pondere, obţinem informaţia.

Este deficit de procurori la Botoşani?

Deocamdată nu dar o să urmeze un val de pensionări. Avem procurori la Parchetul Judecătoriei Botoşani care dacă vor îndeplini condiţiile de vechime pot să se înscrie la examenul de promovare. Din punct de vedere al resurselor umane stăm bine. Singura problemă este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani care funcţionează cu un singur procuror care este în perioada de delegare.

Câte dosare instrumentează anual un procuror?

Peste 200 de dosare. Volumul este mare.

Putem cere calitate la un volum atât de mare?

Eu nu am făcut rabat de la calitate niciodată. Mai bine un dosar făcut cu întârziere decât un dosar prost făcut. Calitatea primează.

Ce vă propuneţi pe viitor?

Sunt o persoană cu rădăcinile implantate în acest oraş. Aici am familia şi nu plec de aici. Ca să acced la o altă funcţie trebuie să părăsesc oraşul şi nu îmi doresc acest lucru. Vreau să rămân în Botoşani şi aici mă opresc  ca ascensiune.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

458 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA