Lista Uniunii Salvați România (USR) pentru Senat este deschisă de Magda Oleniuc, absolventă a Facultății de Drept și a USAMV Ion Ionescu de la Brad Iași, specializarea management și audit în agricultură. A lucrat inițial ca translator, apoi a lucrat în sectorul bancar, fiind director de sucursală la Botoșani și Iași, timp de aproape patru ani a fost director comercial al unei companii agricole iar din 2020 a decis să devină antreprenor. Pentru o scurtă perioadă a ocupat funcția de subprefect al județului Botoșani.
Să începem cu o scurtă prezentare. Cine e candidatul USR la Senat?
Sunt absolventă de științe juridice și inginerie economică, am o experiență în mediul privat și mai ales în sistemul bancar. De câțiva ani sunt antreprenor. Este ceva ce mi-am dorit la un moment dat și am spus că e timpul să fac pasul spre antreprenoriat pentru că ulterior îmi va fi mult mai greu să fac alegerea. Începuturile mele ca antreprenor au fost extrem de solicitante pentru că imediat a venit pandemia și a trebuit să reașez tot planul de business făcut în 2019. Nu a fost ușor, a durat un pic dar acum sunt pe drumul cel bun. E un business stabil, în domeniul serviciilor. A început ca un birou de traduceri, cu dezvoltare pe zona educativă, cursuri de limbi străine și cursuri educaționale pentru copii. Planul inițial era o grădiniță cu predare în limba germană. Nu renunț la acest plan.
În Botoșani, nu sunt foarte multe oportunități pentru copii, școli în limba engleză sau limba germană…
Nu. Dar revenim la posibilitatea financiară a părinților din Botoșani. Nu avem cum să comparăm Botoșaniul cu un oraș mare pentru că mare parte din angajați au salariul minim pe economie. Când veniturile sunt mici, este greu să investești în educația copilului. E o categorie care își permite, e o nișă pe care o avem în Botoșani.
Experiența politică?
Experiența politică e încă la început. Mai am încă multe lucruri de învățat. Am învățat pe propria piele, prin a observa lumea politică la nivel local și la nivel național. Am intrat în politică cu naivitatea începătorului crezând că poți să schimbi lumea și să faci proiecte care să aducă rezultate în termenul stabilit corect. Dar nu ai luat în calcul sistemul. Neavând experiența administrativă necesară și în momentul în care nu știi procesele administrative din spate, parcursul unui document, modul în care trebuie făcute lucrurile… birocrația românească, începi să-ți pierzi din entuziasm și să-ți reconfigurezi traseul.
Ați intrat cu niște obiective?
Am intrat în politică dintr-o revoltă, pentru că tatăl meu a fost victima sistemului sanitar. În urma unei intervenții chirurgicale, a contactat nosocomiale în spital, ni s-a ascuns acest lucru, situația lui s-a agravat și în cele din urmă l-am pierdut. Nu am putut să facem nimic pentru că era prea târziu. Poate dacă știam mai din timp, îl transferam în alt spital sau în străinătate. A fost mult prea târziu și nu a mai putut fi salvat. Din acest motiv, am spus că mă voi implica politic. Civic nu este suficient. Scopul meu este acela de a mă implica în reforma sistemului sanitar. Trebuie să avem mai mult respect pentru pacienți, să le oferim servicii de calitate și acces la asistență medicală. Pe de altă parte, trebuie să oferim și condițiile necesare ca medicii și personalul medical din spitale să-și poată face meseria. Trebuie să facem ca sistemul să funcționeze.
Din experiența asta neplăcută, ce hibe ați constatat în sistemul sanitar?
Cred că problemele sunt mult mai grave. Foarte multe spitale sunt învechite, nu s-a mai făcut niciun spital nou. Singurul spital ridicat de la zero a fost cel făcut de membrele unui ONG, după o muncă titanică.
Avem un spital nou la Botoșani. Nu s-a deschis…
Eu mă refer la un spital funcțional. O clădire care se degradează, în care nu ai personal medical și nu ai dotările necesare, nu poate fi numit spital. Pe hârtie, sunt opt spitale regionale încă din 2020, plus centre de asistență comunitară.
Cu ce ofertă vine USR în această campanie electorală pentru botoșăneni și români? Celelalte partide ne povestesc de pensii, salarii, parcuri industriale.
În primul rând, noi am luat în calcul suprataxarea muncii. Suntem statul care are cele mai mari dări pe muncă și în special pe venitul minim. Din păcate, aceste dări, în guvernarea actuală, vor crește. Toate împrumuturile făcute, toți banii luați dintr-un sac, fără să ai investiții, la un moment dat îți golesc sacul. Va trebui să te împrumuți mai mult și să crești taxele. Avem contractele part-time. Sunt foarte multe mame care și-ar dori să lucreze part-time dar angajatorul preferă să angajeze cu normă întreagă.
Care sunt obiectivele pentru județul Botoșani?
Din păcate, nici Botoșaniul nu este ocolit de problema drogurilor. Este o problemă la fel de mare ca la nivel național. România încă nu este pregătită pentru așa ceva, lipsesc cu desăvârșire centrele de prevenție și de tratare a dependenților. Eforturile pe care le fac părinții sunt supraomenești, sunt de lungă durată și foarte mulți renunță. În primul rând, pentru că nu își mai permit financiar. Ar trebui să avem la nivel național și local, centre de prevenție și de tratare a acestor dependenți. O altă problemă este cea a sănătății mintale. Depresia este boala secolului și e tratată încă cu superficialitate. Accesul la psiholog ar trebui să fie o prioritate iar serviciile psihologului ar trebui să fie gratuite. Să avem acces la ele pe baza unei trimiteri de la medicului de familie.
Cum scoatem județul Botoșani din izolare?
În primul rând avem nevoie de infrastructură pentru că județul a fost separat de restul țării. Noi nu avem nici linie electrificată de tren. E clar că avem nevoie de infrastructură iar în momentul în care dezvoltăm infrastructura, putem atrage și investitori. Avem nevoie de producție în zonă. Trebuie deja regândită reîncadrarea în câmpul muncii a angajaților din domeniul textilelor. Trebuie programe de reconversie profesională și trebuie investiții.
USR este un partid care s-a adresat mai mult tinerilor. Botoșaniul are o problemă pentru că majoritatea tinerilor care pleacă la facultate, nu mai vor să revină.
Nu ne adresăm doar tinerilor. În momentul în care oferi oportunități, tinerii aleg să se întoarcă acasă. Unul dintre exemple este un coleg din USR, candidat la Camera Deputaților. Este vorba de Mihai Venedict. A lucrat o perioadă în București, s-a întors în Botoșani, și-a deschis propria afacere și e o afacere de succes. Nu este singurul. Eu m-am întors din Iași în Botoșani. Cred că putem face lucrurile să se miște dar trebuie create oportunități. Nu toți vor să plece într-un oraș mare sau în străinătate pentru că nu este ușor.
Un mesaj pentru botoșăneni…
Timp de mai bine de 30 de ani, ați văzut cum au fost făcute lucrurile în România, ați văzut aceeași oameni la butoane și viața voastră nu s-a schimbat în bine. Aveți o alternativă pe 24 noiembrie, în a o vota pe Elena Lasconi și pe 1 decembrie de a vota lista parlamentarilor propusă de Uniunea Salvați România. Alegeți oameni noi, cu viziune, pentru că proiectele pe care le vor pune în aplicare cei din Uniunea Salvați România, vă vor schimba viața în bine.