19.3 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

INTERVIU. Ionică Nechifor: “Prețurile s-au dublat. Ne gândim să ne menținem și să nu falimentăm. Statul român trebuie să intervină”

România nu se va confrunta cu o criză de alimente. Asta spun reprezentanții Ministerului Agriculturii și fermierii. În schimb, prețurile produselor alimentare au crescut semnificativ în ultimele luni și vor crește în continuare.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, spune că sunt mari probleme în ceea ce privește îngrășămintele și că ar trebui să intervină statul român pentru reluarea producției.

Ar trebui să avem motive de îngrijorare în ceea ce privește o eventuală criză a alimentelor?

  • Nu. Din punctul ăsta de vedere, nu vor fi probleme. Nu ar trebui să avem de suferit în ceea ce privește asigurarea alimentelor pentru populație. România poate produce pentru 80 de milioane de oameni. Ministerul Agriculturii și Guvernul României pot lua măsurile necesare. În primul rând trebuie să asigurăm necesarul României pentru 2022 și 2023 iar restul putem valorifica. Statul român trebuie să-și refacă rezervele an de an. Problema este că nu avem îngrășămintele necesare pentru culturi. Azomureșul nu mai produce iar Ucraina care era un mare exportator de îngrășăminte este acum blocată.

Au crescut prețurile la îngrășăminte?

  • Prețurile s-au dublat. Din cauza lipsei îngrășămintelor, am trecut pe acele stimulente foliare. Asta ca să avem o anumită cantitate pe hectar și să ne acoperim cheltuielile. Nu ne mai gândim la profit. Ne gândim să ne menținem și să nu falimentăm. Statul român trebuie să intervină și să ajute fermierul. Să acopere o parte din prețul combustibilului. Să intervină și pe zona îngrășămintelor pentru a avea cantitatea necesară României. Lăsând la o parte prețurile mari, nici nu găsim îngrășămintele necesare.

Ar trebui să intervină statul pentru reluarea producției de îngrășăminte?

  • Asta ar fi cea mai bună soluție. Să intervină și să ne asigurăm necesarul de îngrășăminte. În plus, ar trebui încurajați toți fermierii care au îngrășăminte naturale. Mulți au renunțat să mai folosească gunoiul de grajd dar acum trebuie să reluăm această practică. Mai există varianta ca statul român să încurajeze achiziția de utilaje pentru împrăștierea gunoiului de grajd pentru că nu le mai aveam.

În aceste condiții, cum estimați producțiile în 2022?

  • Nu vom mai avea producții foarte mari. Fiecare fermier își va doza îngrășămintele în funcție de banii pe care îi va avea. Dacă dă Dumnezeu ploaie, poate vom ajunge la 5-6 tone. Nu vom mai avea producții record. Important este să avem necesarul de hrană pentru cetățenii României și să nu falimentăm.

Dacă vor fi probleme în sectorul vegetal, va fi afectată și zootehnia…

  • Totul este un lanț în agricultură. Deja crescătorii de animale resimt puternic această explozie de prețuri. Nu mai pot achiziționa concentratele pentru animale pentru că prețul este foarte mare. Nu întâmplător noi solicitam Ministerului Agriculturii ca subvențiile să fie plătite la timp. Una este să cumperi în toamnă și alta este în februarie-martie. Din fericire, subvențiile au început să vină la timp iar mulți  fermieri au reușit să-și achiziționeze furajele și concentratele la timp. Din păcate, din toamnă nu va mai fi același lucru. Fermierii care au animale și nu au suprafețe de teren cultivate, vor suferi enorm. Acei fermieri vor falimenta. Prețurile vor fi ridicate, nu vor avea puterea de a achiziționa furajele și concentratele. Cei care au suprafețe de teren și animale, tot ceea ce produc pe partea vegetală să își păstreze inclusiv pentru 2023 pentru că nu știm ce ne așteaptă.

La ce să ne așteptăm din toamnă?

  • Suntem într-o situație destul de dificilă și nu putem face anumite predicții pentru viitor. Nici măcar clima nu ne ajută foarte mult. La culturile înființate în toamna trecută, nu ar trebui să ne influențeze prea mult. Din punctul meu de vedere, problema cea mai grea va fi abia din luna august când începem noul an agricol și când înființăm noile culturi. În mod categoric prețurile vor fi foarte mari.

Cum vor fi prețurile la carne de miel, la caș?

  • Deja lucrez împreună cu colegii de la Stațiunea Popăuți, să facem un preț de producție pentru anul acesta. În momentul de față suntem într-o situație diferită comparativ cu anul trecut, ținând cont de prețurile la energie electrică, la combustibil, furaje, concentrate, cereale. Totul s-a scumpit. E clar că prețul va fi mai mare decât anul trecut. Nu știu cât vor putea suporta consumatorii. Noi estimăm că mielul în viu va ajunge la 20 de lei/kg în perioada Paștelui. Anul trecut a fost 13-14 lei/kg. În carcasă, probabil nu va depăși 32 de lei/kg. După Paște, prețurile se reduc. În momentul de față, prețul cașului este 25-26 de lei/kg. După Paște probabil va scădea undeva la 22 de lei/kg. Piața este cea care reglează prețul, în funcție de cerere.

Prețurile mari pot duce la scăderea vânzărilor…

  • Fermierul nu va avea de pierdut dacă nu vinde mieii la Paște deoarece este foarte mare cerința de carne de oaie atât în Uniunea Europeană cât și în țările arabe. La carne de oaie, piața Uniunii Europene are un deficit de 45%. În plus, este o cerință foarte mare din țările arabe. Fermierul nostru nu va avea de pierdut. Începând din 15 aprilie animalele ies la pășunat și se reduc cheltuielile. Animalele vor avea o greutate mai mare și vor putea fi valorificate către țările arabe. În mod categoric creșterile de preț la carnea de oaie și vită vor fi mai mici decât la porc și pasăre. În timpul verii, cheltuielile scad consistent iar carnea de oaie va fi cea mai rentabilă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA