17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

INTERVIU. Ionică Nechifor: “PNL are nevoie de o resuscitare. O să vedeți multe schimbări în următoarea perioadă în PNL Botoșani”

Ionică Nechifor a revenit în primul eșalon al PNL Botoșani după aproape un deceniu în care nu s-a mai implicat în politică. El va ocupa funcția de secretar general al PNL Botoșani și spune că vrea să readucă această filială în topul național.

După o perioadă în care ați stat departe de politică, ați decis să reveniți. Care a fost motivul revenirii în PNL?

  • Am fost chemat de domnul președinte Costel Șoptică. Afinitatea mea a fost, este și va rămâne Partidul Național Liberal. Mi s-a propus o responsabilitate. Eu o numesc o responsabilitate. Nu funcția contează ci ceea ce vrem să facem noi în cadrul PNL. În urma propunerii, am acceptat să fiu secretar general pentru că eu am muncit, am considerat că Partidul Național Liberal are un potențial extraordinar de a implementa proiecte de dezvoltare și de bunăstare pentru zona rurală și zona urbană. Este o propunere onorantă și în mod categoric nu puteam să o refuz.

Discuția de a reveni în PNL a fost înaintea alegerilor sau după?

  • În principiu, a fost o discuție cu domnul președinte. Mi-am exprimat opțiunea de a candida la o funcție de vicepreședinte pe probleme de agricultură. Lucrurile au rămas așa, nu am mai văzut niciun semnal. Nu mi-a dat un răspuns afirmativ, că pot face parte din echipa dânsului. Am fost foarte atent asupra modului în care s-a derulat campania internă și alegerile… Am spus de fiecare dată: dacă nu ne implicăm toți pe domeniile noastre de activitate, nu o să reușim. O să lăsăm adversarii noștri politici să facă după cum consideră ei.

Ați plecat din PNL Botoșani când era între primele zece filiale din țară și vă întoarceți când e pe locul 42…

  • E un motiv în plus să revin și să readucem Partidul Național Liberal în primele zece locuri la nivel național. Așa cred că va fi. Niciodată nu am vânat funcții, posturi. (…) Vreau ca toată lumea să spună: uite ce înseamnă să fii liberal! Să dezvolți, să ridici până la cel mai înalt nivel de performanță. Asta îmi doresc în PNL. Eu am mai făcut-o o dată în perioada 2009-2012 după care am avut o perioadă mai dificilă, cu președintele de atunci. A urmat această fuziune PNL-PDL și lucrurile nu s-au mai derulat așa cum ar fi fost normal… și m-am retras. Nu ca membru ci din activitatea partidului.

Acum s-a schimbat ceva în PNL?

  • Vom schimba noi. Atât subsemnatul cât și echipa PNL, împreună cu domnul președinte, vom schimba cu totul.

Nu vor mai fi două tabere?

  • Eu zic nu. Nu vor mai fi în mod categoric. Lucrul acesta o să-l eliminăm. Deja a fost o primă discuție chiar la biroul politic de vineri. Gata cu două partide, gata cu două grupări. De acum trebuie să reconstruim Partidul Național Liberal.

Asta se vorbește de mult timp dar nu s-a întâmplat…

  • Cred că alegerile din PNL care s-au desfășurat recent au punctate foarte bine echipele astfel încât lucrurile să nu mai fie așa cum au fost în ultima perioadă. Acea fuziune nu a funcționat la nivelul județului Botoșani pentru că orgoliile erau foarte mari. Sunt și acum dar cred că lucrurile trebuie tranșate. Când un membru de partid mai invocă fostul PDL sau fostul PNL, ar trebui sancționat. Vom avea un regulament de ordine interioară, bazat pe acel cod de etică. Când vor exista derapaje între membrii partidului, trebuie sancționate pentru a elimina aceste grupări, aceste găști care pun frână activității partidului. În perioada 2009-2013, când m-am ocupat de campania electorală, era o atmosferă excepțională, era o echipă, oameni foarte valoroși. Acum, o parte dintre acei oameni sunt în biroul politic județean. Am apreciat la domnul președinte că are o poziție neconflictuală. Noi nu trebuie să venim prin forță, nu trebuie să arătăm valoarea noastră printr-o atitudine agresivă ci mai degrabă prin ceea ce facem. Să realizăm anumite obiective și să le punem pe masa alegătorului, să spunem: astea le-am făcut noi, asta vrem să mai facem. După 30 de ani de democrație, cetățenii au înțeles și au învățat anumite chestiuni din politică. Nu mai pot fi păcăliți cu sacoșa, cu ulei, zahăr sau cu promisiuni care s-au dovedit a fi niște minciuni. Noi va trebui să arătăm rezultatele pe care le avem.

Unii liberali v-au acuzat că ați fost apropiat de PSD.

  • Au fost discuții și chiar foarte multe pe această temă. Eu le-am explicat și cred că am demonstrat că am rămas fidel Partidului Național Liberal. Nu m-am înscris niciodată într-un alt partid. Am fost acuzat că m-am dat cu PSD, cu domnul ministru Daea. Eu vreau să le spun membrilor PNL că au fost propuneri de la mai multe partide de a mă înscrie. În mod elegant am refuzat și am spus-o că afinitatea mea este la PNL și urăsc traseismul. Am afirmat public că dacă nu voi mai activa ca membru PNL, mă retrag din activitatea politică și nu mă înscriu într-un alt partid. Nu m-am dus nicăieri cu toate că au fost foarte multe discuții. Au fost discuții despre relația mea cu domnul ministru Daea. (…) Relația mea cu domnul ministru este de cel puțin 15 ani când domnia sa era senator, deputat, în comisiile pe agricultură. Am avut o colaborare foarte bună. Am avut câteva demersuri făcute către domnul ministru, câteva ieșiri publice legate de cercetare. I-am spus că nu am nicio problemă personală, problema mea este Stațiunea de Cercetare Popăuți. Vreau să o reorganizați, să-i ștergeți datoriile și să puneți bazele cercetării în România. Domnia sa a înțeles, a aplicat aceste măsuri și toată lumea a început să spună că Nechifor este prieten cu ministrul Daea. Că Nechifor este pesedist. Fals. Au fost voci din PSD Botoșani care au spus: noi PSD am șters datoriile la Popăuți. Fals. Omul Daea s-a implicat, pentru care am un respect deosebit. Asta ca să lămuresc lucrurile și să înțeleagă toți.

Vă mai ocupați de Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți?

  • În mod categoric. Atât la Stațiunea Popăuți cât și la Asociația Moldoovis, eu nu sunt singur. Avem o echipă. Asta vreau să fac și în Partidul Național Liberal. (…) Ținta mea este ca în 2024, Partidul Național Liberal să câștige Consiliul Județean și Primăria municipiului Botoșani. Și cât mai multe primării din județul Botoșani. O să caut oameni valoroși. Partidul Național Liberal are nevoie de o resuscitare și am văzut că domnul președinte își dorește altceva, vrea să facem o echipă puternică și să câștigăm cât mai mult în anul 2024. Trebuie să începem munca încă de acum.

Nu așteptați alegerile din 25 septembrie?

  • Categoric. O să vedem la nivel național ce se va întâmpla, însă obiectivul principal este să aducem la un alt nivel filiala PNL Botoșani. Trebuie să fim foarte atenți ce se întâmplă și la nivel național, pe 25 septembrie. Am avut o discuție cu domnul președinte și domnul prim-vicepreședinte, i-am rugat să fie foarte atenți la cum ne poziționăm pentru județul Botoșani. Nu vrem să condamnăm Botoșaniul doar pentru că ne-am urmări noi un interes personal. O să vedeți multe schimbări în următoarea perioadă în PNL Botoșani. Eu îmi propun să facem echipă și să aducem cei mai valoroși oameni în partid. Botoșaniul să nu mai apară roșu pe harta României.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA