0.6 C
Botoșani
joi, 30 noiembrie 2023

INTERVIU Dolineaschi: „Rezolvarea de la Spitalul Județean, un model de colaborare politică”

Andrei Dolineaschi 512 USL

Reporter: Domnul președinte, suntem în plină campanie electorală și vedem iar certuri între politicieni. Ce înțelege alegătorul din toată această nebunie?

Andrei Dolineaschi: O anumită doză de competiție electorală e de înțeles. Fiecare vrea să câștige. Cred însă că orice ceartă sau nebunie trebuie să înceteze atunci când e vorba de interesele județului nostru.

R: Credeți că e posibilă colaboarea între politicienii din tabere opuse? Totul pare ireconciliabil!

A.D.: Da, este posibil, dar nu toți sunt capabili de așa ceva. Vă dau un exemplu: recenta alocare de fonduri pentru Spitalul Județean, care era  în blocaj financiar. Guvernul a dat săptămâna trecută șapte milioane de lei. Totul a fost în urma unei bune colaborări pe care am avut-o cu domnul director Corneliu Mihai, chiar dacă dânsul a fost numit acolo de către PNL. A venit la mine, mi-a prezentat situația în de- taliu și mi-a dat și un raport amănunțit. Am luat raportul și am mers la ministrul Sănătății, iar apoi la primul-ministru Victor Ponta. Acum banii au ajuns la spital. Cred că această rezolvare de la Spitalul Județean ar putea fi un model de colaborare politică în beneficiul botoșănenilor, indiferent de partidele în care ne aflăm.

R: Gurile rele spun că premierul a dat banii la Spitalul Județean pentru că era în campanie la prezidențiale…

A.D.: Dacă ar fi așa, ar trebui ca în campanie Guvernul și primul ministru să nu mai facă nimic, pentru a nu fi acuzați că dau din interese electorale. România nu poate sta pe loc pentru că e campanie. S-au dat bani și când nu era campanie. Fondurile pentru drumul Botoșani-Suceava s-au dat în 2013 când nu erau alegeri. Și vă spun că acest prim-ministru a alocat cei mai mulți bani pentru județul nostru, din ultimii 15-20 de ani.

R. De ce nu ați acționat mai demult la Spitalul Județean, pentru că se știa că sunt probleme?

A.D.: Știam că sunt probleme, dar nu știam cauzele și variantele de finanțare. Predecesorul actualului manager, domnul Viorel Iliuță, nu a avut deschidere la dialog cu deputații sau senatorii PSD. A avut ordin de la partid să se certe și să arunce toată vina pe noi. În final, cei care aveau de suferit erau medicii și pacienții. Am cerut mereu să avem un minim dialog atunci când oamenii au nevoie de noi. Spitalul nu e nici al domnului Iliuță, nici al șefului său de partid Florin Țurcanu, nici al PNL sau PDL. Oamenii nu trebuie să sufere din cauza orgoliilor politice ale unor decidenți. Iată că atunci când actualul manager a venit și am discutat am găsit o soluție, iar acum spitalul are bani de salarii și pentru funcționarea normală.

R: De ce nu ați procedat la fel atunci când s-au împărțit banii din rectificare bugetară către localitățile din județ? 10 localități nu au primit nimic, iar 17 au primit în bătaie de joc 2.000 de lei…

A.D.: Vă spuneam că nu toți politicienii sunt capabili să aibă o minimă decență politică. Sunt peste 250.000 de botoșăneni în localitățile la care v-ați referit care au fost pedepsiți de Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean și de Cătălin Flutur, liderul consilierilor județeni ai PDL. Împreună au majoritatea și au decis să nu dea nimic sau aproape nimic în localitățile în care primarii nu sunt din partidele lor. Este incalificabil să pedepsești 250.000 de botoșăneni pentru că au primarul de altă culoare. E inadmisibil ca la o comună de 6.000 de oameni, unde e primarul tău, să dai de 100 de ori mai multe fonduri decât la municipiul Botoșani, unde trăiesc peste 100.000 de oameni, dar primarul e din cealaltă tabără. Ce vină au oamenii aceia? Cătălin Flutur a fost primar în Botoșani. Cum își poate bate joc de cei care l-au votat de două ori la rând? Domnul Țurcanu nu ar fi ajuns președinte de CJ fără voturile celor din municipiul Botoșani. Iar acum le aruncă în bătaie de joc fonduri cât un salariu mediu pe economie?

R. Care e rezolvarea? Ce pot face oamenii obișnuiți când au de suferit din cauza certurilor dintre politicieni?

A.D.: Singura cale democratică este votul. Să nu mai stea acasă atunci când sunt alegeri și să-și folosească puterea pe care o au prin vot. Iată, acum pot sancționa! Dacă cei din localitățile pedepsite ar vota masiv împotriva lui Iohannis, veți vedea că Flutur și Țurcanu nu vor mai îndrăzni să ia astfel de decizii. Dar dacă nu-i sancționează, vor continua același stil de a face politică…

(Acest material aparține PSD Botoșani)

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA