23 C
Botoșani
duminică, 14 august 2022

INTERVIU cu Loredana Toma, sportiva din Botoșani care ridică 10-15 tone pe zi. Americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”

Loredana Toma este vârful primei generații de halterofili de la Clubul Sportiv Botoșani. A fost descoperită în urma unei selecții făcute de profesorul Constantin Urdaș și a confirmat încă de la primele concursuri. În decembrie 2017, botoșăneanca a  devenit cea mai bună halterofilă din lume iar americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

Loredana Toma a revenit duminică acasă, în localitatea Ibănești din județul Botoșani. A venit pentru doar câteva ore. S-a întâlnit cu rudele și oamenii satului, a primit titlul de cetățean de onoare și apoi s-a reîntors în cantonament. Anul acesta o așteaptă două competiții importante care îi pot aduce noi medalii dar și calificarea la Jocurile Olimpice din 2020.

Într-un interviu pentru Botoșani Online, Loredana Toma a vorbit despre performanța de la Mondialul din SUA, despre începutul carierei sale, despre sacrificiile pe care le face și despre visul de a ajunge pe podium la Jocurile Olimpice.

Cum ai ajuns să practici acest sport? Cum au fost primele zile în sala de haltere?

La început nu știam despre ce este vorba. Habar nu aveam ce se întâmplă într-o sală de haltere. Am început antrenamentele, competițiile. Eram destul de mulți copii. La prima selecție cred că eram vreo 200. A fost ca o provocare să mă întrec cu ei. Apoi a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Pe zi ce trecea mă antrenam tot mai mult.

Care au fost reacțiile părinților și rudelor când le-ai spus că mergi la haltere?

Nu le venea să creadă. Eram foarte mică, slăbuță, firavă. Spuneau: nu cred că o să reușești.

Cum a fost Mondialul din SUA?

A fost cel mai bun concurs din cariera mea. Cu cele mai mari emoții. Din antrenamente, știam că sunt favorită la aur. Emoțiile au fost până deasupra capului. Nu se compară cu nimic presiunea de la Mondiale.

Ce urmează pentru Loredana Toma?

Urmează Campionatul European și apoi încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Visez să ajung pe podium la Jocurile Olimpice. Cred că nu există sportiv care să nu viseze la o medalie olimpică.

Care e programul zilnic al unei campioane mondiale?

Masa de dimineață, antrenament, masă, somn, antrenament și somn. A doua zi o luăm de la capăt. Nu mai am timp de altceva. Nu ai cum să realizezi ceva fără sacrificii. Am ales drumul ăsta și merg până la capăt. Îmi place foarte mult ceea ce fac și sper să rămân în domeniu și după încheierea carierei.

Cât ridici într-o zi de pregătire?

10-15 tone.

Ce reprezintă pentru tine acest titlu de cetățean de onoare al comunei Ibănești?

Este o bucurie, un bonus după medalii cucerite la mondiale. Sunt fericită că încă mai sunt oameni care încă mai promovează sportul.

……………

Mai citește:

Fata de aur a Ibăneștiului de devenit cetățean de onoare. Campioana mondială Loredana Toma a revenit acasă pentru a-și primi titlul FOTO/VIDEO

Urdaș: „Dintr-o dată se schimba, nu vorbea cu nimeni”

Constantin Urdaș este omul care a descoperit-o pe Loredana Toma și cel care a pregătit-o pentru a deveni cea mai bună halterofilă din lume. Spune că inițial a fost reticent că Loredana va face performanță în haltere, mai ales că avea probleme medicale. După primele concursuri, Constantin Urdaș s-a convins că sportiva are un psihic de mare campioană.

„Loredana face parte dintre primele sportive selectate pentru secția de haltere de la CS Botoșani, în 2007. Loredana Toma, Heghiș, Bianca Ioniță, Florin Bejenariu care e tot din Ibănești. La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu niște probleme la genunchi, era în tratament. Părinții s-au ocupat foarte bine de ea, a făcut tratamentul și a revenit. Era un copil foarte timid, la primele concursuri era extraordinar de timidă. Dintr-o dată se schimba, nu vorbea cu nimeni înaintea concursurilor. Se vedea că are un potențial fantastic și concura extraordinar de bine. Era foarte determinată și se vedea că are stofă de campion”, ne-a spus Constantin Urdaș.

Urdaș: „Eram galben la față. Chiar o putem numi femeia fantastică”

În decembrie 2017, Loredana Toma și-a împlinit visul de a deveni campioană mondială. A fost pe primul loc la stilul smuls, la aruncat și la total. La finalul concursului, americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

„A fost foarte, foarte greu. Am avut emoții extraordinare, atât eu cât și ea. S-a văzut pe podium că a avut emoții fantastice. A fost foarte bine pregătită și a reușit să treacă peste aceste emoții. Ce să mai spun, eram galben la față. Până în ultima secundă am avut emoții, la un campionat mondial se poate întâmpla orice. Este ceva deosebit și sunt concursuri foarte grele. Chiar o putem numi femeia fantastică. A avut un comportament extraordinar, s-a mobilizat foarte bine și a dat tot ce s-a putut. Dacă mai era nevoie de un kilogram sau două, putea să ridice. Era foarte bine pregătită, a fost o perioadă de pregătire lungă”, ne-a mai spus antrenorul Loredanei Toma.

Performanța înseamnă sacrificii și nu este doar un clișeu. Loredana a avut vacanță de pe 30 decembrie și până pe 3 ianuarie. Când cei mai mulți se distrau de sărbători, Loredana era în sală și se pregătea. Nu a avut timp să se bucure de o vacanță după cele trei medalii de aur de la mondiale. A continuat pregătirea deoarece urmează noi competiții foarte importante care îi pot asigura asigura participarea la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am terminat pe 30 decembrie și am reluat pregătirea pe 3 ianuarie. Am intrat în pregătire pentru Campionatul European care va fi în mai puțin de două luni. Apoi ne vom pregăti pentru Campionatul Mondial care va fi la sfârșitul anului. Acolo încep calificările pentru Jocurile Olimpice și trebuie să facă un rezultat foarte bun pentru a câștiga puncte”, a mai precizat Constantin Urdaș.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA