1.6 C
Botoșani
sâmbătă, 4 ianuarie 2025

INTERVIU. Cosmin Andrei: „Prima schimbare o fac la Urbanism” / VIDEO

Viceprimarul Cosmin Andrei este candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Botoșani. Într-un interviu pentru Botoșani Online, Cosmin Andrei a explicat ce își propune să facă dacă va fi ales primar al municipiului.

Ce își propune să realizeze Cosmin Andrei în cazul în care va fi ales primar?

Îmi propun să repornim orașul pentru că în ultimii patru ani nu s-a întâmplat nimic. Domnul Flutur nu are niciun proiect de dezvoltare pe care să-l fi terminat iar așteptările oamenilor nu au fost confirmate.

Să vorbim despre programul cu care ați venit în această campanie…

Putem să începem cu infrastructura municipiului. Eu propun un Botoșani la periferie la fel ca în centru. Avem 60 de kilometri de străzi neasfaltate în municipiul Botoșani, la 30 de ani de la revoluție. Domnul Flutur a fost primar trei mandate și le propune oamenilor să le asfalteze străzile. Au fost asfaltate doar două străzi în ultimii patru ani, la propunerea PSD. Aceste străzi provoacă un real disconfort cetățenilor, sunt condiții inadmisibile la periferie.

Cum vedeți rezolvarea?

Varianta de organizarea licitațiilor trebuie schimbată. Să organizăm licitații pentru un pachet de străzi care să rezolve problemele dintr-o zonă. Vreau să avem licitații pentru kilometri de asfalt. Cei 60 de kilometri îi vom face cu bani locali, guvernamentali și europeni. Guvernul României și-a extins portofoliul de finanțare iar prin Compania Națională de Investiții putem accesa fonduri pentru asfaltarea drumurilor.

În afara drumurilor, mai e o problemă cu apa și canalizarea…

A fost rezolvată în mare parte prin programul pe care l-a avut Nova Apaserv. Avem utilități pe majoritatea străzilor. Vom asfalta întâi străzile care au utilități. Sunt multe străzi care au apă, canalizare și gaz dar nu au asfalt. Voi găsi finanțarea pentru a asfalta străzile de la periferie. Îmi propun realizarea a două sensuri giratorii în intersecția bulevardul Mihai Eminescu cu Octav Onicescu și I.C. Brătianu cu Victoriei – Petru Rareș. Semaforizarea trebuie regândită în Botoșani, accesorizată pentru persoanelor cu handicap. Semaforizare inteligentă care să permită o analiză a traficului în timp real și adaptarea timpilor de răspuns. Se poate face cu fonduri europene. Trebuie un studiu de trafic bine pus la punct și implementarea sensurilor unice. În cadrul comisiei de sistematizare am stabilit o serie de sensuri unice. Trebuie să continuăm instituirea de sensuri unice. Tot pentru rezolvarea traficului, îmi propun construirea de parcări supraetajate. În prima etapă vom realiza pe terenul din spatele Casei Cărții o parcare dotată cu panouri solare și stație de încărcare pentru mașini electrice. Am mai identificat o suprafață de teren în zona Grivița, în zona fostei băi centrale și în zona bulevardului Mihai Eminescu, în vecinătatea stadionului.

Câte locuri s-ar putea amenaja în aceste parcări?

Cred că vor fi câteva mii de noi locuri de parcare. Mai avem suprafețe de teren care cu o amenajare minimă mai creează locuri de parcare.

Un alt punct din programul de campanie vizează partea de sănătate…

În primul rând trebuie să accelerăm lucrările pentru investițiile făcute de CNI. Domnul primar nu a branșat la utilități spitalul de boli paliative și locuințele de pe Șoseaua Iașiului. Vom face dotări în spitalul construit cu sprijinul CNI, în spatele Spitalului de recuperare.

Pentru Educație ce vreți să faceți?

Astăzi, părinții strâng bani pentru a cumpăra proiectoare în sălile de clasă, pentru a schimba perdelele, parchetul, pentru a da cu var. Toate aceste investiții sunt în sarcina primăriei. Eu nu am reușit să fac decât la o școală. Școala Generală nr. 14. Pentru că nu am avut toate atribuțiile ca să dotez toate instituțiile de învățământ cu tehnică modernă. Pentru acest învățământ online avem nevoie de dotări atât pentru profesori cât și pentru copii. Îmi doresc proiectoare în fiecare sală de clasă din Botoșani, table inteligente, îmi doresc catalog electronic. Voi face acest lucru pentru că știu cum trebuie făcut.

Sunt multe solicitări pentru locuințe. Câte locuințe vreți să faceți?

Avem 600 de solicitări pentru locuințe pentru tineri și 1000 de solicitări pentru locuințe sociale. Locuințele sociale din ANL Cișmea sunt blocate, sunt în stadiu de șantier în conservare. Trebuiau evaluate lucrările și organizată o licitație. În ceea ce privește locuințele pentru tineri, îmi propun să construim 130 de locuințe pe Șoseaua Iașiului. Îmi propun achiziția de terenuri din domeniul privat și să le oferim tinerilor care doresc să-și construiască o casă.

În ultimii ani s-a vorbit mult de un stadion nou la Botoșani…

Din păcate, în ultimii patru ani nu s-a construit nimic. Nu s-a reabilitat nimic. Stadionul Municipal este în același stadiu pe care l-a primit domnul Flutur acum patru ani. Am făcut un studiu de prefezabilitate, notă conceptuală, temă de proiectare. Am înaintat-o Companiei Naționale de Investiții, a introdus acest obiectiv pe lista sinteză dar demersurile trebuie continuate. Acolo trebuie să avem un complex sportiv cu săli de sport, vestiare moderne.

Promiteți un stadion nou la Botoșani?

Promit un stadion nou pentru că știu că se poate.

Ați vorbit despre un oraș smart. Ce conține proiectul?

Eu am făcut câteva investiții la Botoșani. Avem internet wireless în parcuri, un proiect pe care eu l-am dus la bun sfârșit. Am extins sistemul de supraveghere, am implementat aplicațiile Botoșani City Report și Tpark. Îmi doresc extinderea aplicației astfel încât să vedem care sunt locurile libere chiar în parcările de reședință. Avem nevoie de semaforizare inteligentă, de comunicații de răspuns, debirocratizare la Primăria Botoșani, să plătim taxele și impozitele mai facil. Încă avem cetățeni care plimbă hârtiile între departamentele primăriei. Avem cetățeni care depun solicitări pentru documentații de urbanism și primesc răspuns, din cauza arhitectului șef, la șase luni de la depunerea documentației. Este inadmisibil. Oamenii nu mai au răbdare, încep să construiască și sunt sancționați. Acest lucru trebuie să înceteze. Avem obligația să dăm răspuns în 30 de zile, îl dăm în 30 de zile. Când cetățenii vor să construiască, să o facă cu celeritate pentru că municipalitatea încasează bani. De îi ținem șase luni? De ce îi întoarcem de fiecare dată? Nu avem un plan urbanistic general și un regulament local de urbanism care să fie foarte bine pus la punct. Acest compartiment nu funcționează la Primăria Botoșani. Prima schimbare o fac la Urbanism astfel încât să acord cetățenilor respect.

Mesaj către botoșăneni:

„Dragi botoșăneni, vă rog să-mi acordați încrederea pentru că știu ce trebuie să fac. Am o experiență de două mandate de viceprimar și am toată determinarea să repornim Botoșaniul. Să punem Botoșaniul pe hartă acolo unde trebui. Știu că vă doriți un primar în mijlocul dumneavoastră și vă promit că voi fi un astfel de primar”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




























ajvps


























ULTIMA ORA