-2.5 C
Botoșani
vineri, 3 februarie 2023

INTERVIU. Cosmin Andrei: „Nu exclud varianta de a candida la primărie”

La mai bine de doi ani de la alegerile locale, principalele probleme ale municipiului Botoșani sunt încă nerezolvate. Lucrările la Teatrul Mihai Eminescu nu au fost reluate, Parcul de agrement Cornișa nu s-a deschis, străzile nu au fost modernizate iar proiecte noi nu s-au demarat. Viceprimarul Cosmin Andrei a răspuns la întrebările referitoare la problemele municipiului și a vorbit despre candidatura sa la alegerile din 2020.

Au trecut mai bine de doi ani din acest mandat dar mare lucru nu se vede în municipiul Botoșani. Care este explicația?

Din păcate nu pot să infirm ceea ce spuneți. Diferența dintre municipiul Botoșani și celelalte orașe mai dezvoltate din țară se mărește deși ar fi trebuit să se reducă. Nu păstrăm ritmul deși avem și axe de finanțare pentru proiecte europene, fonduri guvernamentale, buget local. Proiectele întârzie. De ce întârzie proiectele, e o discuție mai largă. În ceea ce mă privește, lucrez sub autoritatea domnului primar, conform competențelor transmise, competențe care sunt destul de puține. Nu îmi permit să acționez mai mult decât o fac. În Consiliul Local am propus o serie de proiecte dar implementarea lor este în directa coordonare a domnului primar. Putem să prindem sumele în buget dar la execuție nu mai avem un cuvânt de spus. Vă pot da câteva exemple de proiecte care stagnează, nu au fost nici măcar începute. Suntem în 2018 iar jumătate din drumurile municipiului Botoșani nu sunt asfaltate. Încă din 2016 am propus la finanțare strada Dimitrie Bolintineanu, un drum de 300 de metri. Am prevăzut sume pentru studiul de fezabilitate la stadion. Banii au fost în bugetul primăriei și nu s-au cheltuit, s-a propus transferul sumelor către DSPSA dar nu am niciun semnal pozitiv și iată că am pierdut doi ani. Sunt doi ani în care puteam căuta finanțare la Compania Națională de Investiții.

Care este explicația? De ce stagnează lucrurile?

Trebuie să-l întrebați pe domnul primar. Probabil că unele proiecte nu sunt realizate deoarece paternitatea este greșită din punct de vedere politic.

Au fost tot felul de promisiuni dar lucrările la Teatrul Mihai Eminescu tot nu s-au reluat…

Această variantă de finanțare cu care am fost de acord în Consiliul Local nu a rezolvat problema cea mai gravă de la teatru care presupune consolidarea acestui monument istoric. Suma aprobată este aceeași ca în proiectul trecut. Este același buget care presupune atât consolidarea cât și modernizarea. E clar că va trebui o suplimentare iar aceasta va veni din bugetul local. Nu s-a mărit bugetul și pentru partea de consolidare. Proiectul a venit cu indicatori în care s-a trecut că această consolidare este inclusă în cei 5 milioane de euro dar știm cu toții că nu se poate. Cel mai probabil, partea de consolidare va fi făcută din buget local. Noi am venit cu o altă abordare, includerea acestui proiect pe lista Companiei Naționale de Investiții, realizarea consolidării și modernizarea teatrului în etapa a doua. Erau bani guvernamentali. În varianta accesării fondurilor europene, cu cofinanțarea de 2%, pare o afacere mai bună dar jucăm după alte reguli.

A mai trecut o vară și Parcul de agrement Cornișa tot nu este funcțional. Când se va deschide?

Am primit un email de la managerul de proiect și mi s-a transmis că va demara recepția pe data de 6 august, ora 10.00, în Parcul de Agrement Cornișa. Ulterior, am primit încă un email prin care am fost informat că recepția se amână pentru o dată care îmi va fi comunicată ulterior, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Știți care este situația acolo? Este totul finalizat?

Am o serie de informații despre anumite obiective. Nu vreau să speculez dacă sunt toate finalizate sau nu, până nu văd documentele.

Se mai lucrează acolo?

Din moment ce nu s-a început recepția, înțeleg că da.

Când vom avea deschis Parcul Cornișa?

Este un aspect care nu ține de mine. Eu sunt dispus să demarez recepția  în cel mai scurt timp posibil dar lucrările trebuie să fie finalizate. Nu pot să avansez un termen pentru că nu ține de mine.

Problema canalizării a fost rezolvată?

A fost lansată varianta unei vidanjări. Este un bazin tampon care are câțiva metri cubi și care poate prelua apele uzate. Ultima dată am fost acum câteva săptămâni. Zilnic trec pe centură și am văzut că se lucra la un branșament. Am văzut colegii de la DSPSA care întrețin spațiile verzi, le pregătesc pentru recepție.

Ce fac oamenii angajați de vreun an la Parcul Cornișa?

Este un semn de întrebare, am ridicat problema în Consiliul Local în ceea ce privește cheltuielile cu personalul. Au ajuns undeva la vreo două milioane de lei. Din punctul meu de vedere, personalul nu trebuia angajat atât de devreme.

Cine plătește dacă se vor imputa sumele?

Cei responsabili. În Consiliul Local s-a aprobat organigrama. Nu s-a aprobat când să se facă această angajare.

Primarul Cătălin Flutur a afirmat că răspunsul CNI în cazul stadionului a fost negativ. Ce șanse sunt să se construiască unul nou?

Discutăm pe documente. Tot orașul a fost convins de ideea construirii unui nou stadion, cu păstrarea investițiilor deja făcute, încălzirea gazonului, nocturna… Pentru a face acest stadion, indiferent de sursa de finanțare, avem nevoie de un studiu de fezabilitate. Acest studiu de fezabilitate nu costă foarte mult dar ne era util. Eu cred că este o greșeală de strategie. Suma pentru studiul de fezabilitate a fost prevăzută în buget atât anul trecut cât și anul acesta. Putem discuta inclusiv de un parteneriat public privat. Poate vine un investitor… Un răspuns verbal negativ, nu consider că este o piedică în vederea realizării stadionului.

Primarul Cătălin Flutur susține că nu are bani în bugetul local nici măcar pentru funcționare…

Eu l-am contrazis mereu cu cifre. Execuția precedentă a arătat o economie de 2 milioane lei pe partea de funcționare. Am prevăzut niște bani în buget care nu s-au cheltuit. Încasările la taxe și impozite au fost mai mari cu 2 milioane de lei. Avem solicitări făcute către Ministerul de Finanțe și sunt sunt șanse mari să primim sume suplimentare, la nivelul anului precedent. Vom ajunge în situația ca la sfârșitul anului să avem excedent în condițiile în care tot anul ne-am plâns că nu avem bani de dezvoltare. Poate fi o formă de justificare a unor nerealizări.

Mare parte din bugetul primăriei merge către salariile angajaților. Se muncește mai eficient? Sunt rezultate? Sunt mai harnici?

Nu conform așteptărilor. Atunci când dau termene, obțin răspunsuri favorabile. Am hotărât să facem încă o dezinsecție în municipiul Botoșani. Am cerut un raport de specialitate ca să demarăm urgent și colegii mi-au dat imediat raportul de specialitate. Cred că este loc de mai bine.

Când va începe activitatea de blocare și ridicare a mașinilor parcate neregulamentar?

Am semnat contractul cu Eltrans, am transmis bunurile în vederea administrării. Termenul avansat este cel târziu 1 septembrie. Sunt în perioada de perfectare a contractului pentru plata prin SMS. Pentru montarea indicatoarelor de informare și orientare. Vom mai avea o mică amânre în ceea ce privește ridicarea mașinilor. Mai trebuie o verificare a mașinii. Tarifele sunt cele din trecut, 1,5 lei pe oră la parcare. În cazul mașinilor ridicate, tariful va fi de 400 lei.

Ce faceți pentru a evita abuzurile din trecut?

În primul rând este vorba de o societate comercială în subordinea Consiliului Local. Scopul este fluidizarea traficului și respectarea regulilor de circulație. Nu punem profitul pe primul loc. Dispozițiile sunt date de Poliția Locală și Poliția Municipală. Dacă există vreun abuz, de aici pleacă. Eltrans este doar un prestator de serviciu. Nu poate bloca sau ridica fără o dispoziție.

De ce nu există o colaborare între viceprimari și primar?

Există o colaborare. Poate nu așa cum ar trebui să fie. Poate discută despre viziuni diferite. Eu încerc să fac ceea ce am primit în aceste dispoziții. Avem o consultare. Nu pot spune că nu avem o consultare.

Candidați la primărie peste doi ani?

Decizia aceasta este eminamente politică. Nu exclud varianta de a candida la primărie. Discuțiile trebuie purtate în interiorul Partidului Social Democrat. Am respectat regulile partidului și la fel voi face și acum. Discutăm după ce se va lua decizia în partid. În fiecare zi suntem în campanie electorală.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA