4.2 C
Botoșani
sâmbătă, 26 noiembrie 2022

INTERVIU. Cornel ŞFAIŢER: “Va fi anul cu cei mai puţini jucători care vor pleca şi vor veni”

 

Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, Cornel Şfaiţer, preşedintele clubului FC Botoşani, a făcut o analiză a acestui sezon de Liga I şi a vorbit despre planurile sale pentru 2018. De asemenea, a vorbit despre transferul lui Moruţan la FC SB, despre noul Moruţan care va veni la Botoşani şi despre colaborarea cu Valeriu Iftime.
Cum caracterizaţi anul 2017?

Cred că a fost cel mai bun an din istoria fotbalului botoşănean. În toată această toamnă am fost pe loc de play-off. Cu un pic de şansă, 95% eram calificaţi în play-off. Dacă făceam egal la Astra, 90% eram în play-off. Sunt mulţumit de jucători, de lot. Nu am avut un marcator şi am suferit. Dacă aveam un Hadnagy, aveam mai multe puncte şi eram în play-off. Câştigul nostru a fost că am mizat pe acelaşi lot din sezonul trecut.

Ce a lipsit?

Norocul. Am avut şi şansă la unele meciuri, cu Dinamo la Bucureşti, cu Timişoara, chiar cu Craiova. Au fost victorii reuşite datorită muncii şi ambiţiei jucătorilor, pregătirea excelentă a jocurilor de către Costel Enache. Dar am avut şi meciul cu Astra… Dacă mai jucăm de zece ori cu Astra, nu cred că mai pierdem. Eram cu un om în plus, dominam jocul, a fost o neatenţie a fundaşilor şi am primit gol. Suntem la mâna noastră, se pare că avem cel mai uşor program dar nu e chiar aşa. Suntem patru echipe care ne luptăm pentru trei locuri. Cei de la Iaşi probabil îşi fac calcule să ne bată şi să fie acolo. Va fi un derby adevărat. Şi meciurile cu Juventus sau Gaz Metan vor fi foarte grele. Am în cap episodul Gaz Metan din sezonul trecut când au fost pe loc de play-off şi au ratat în ultima etapă. Suntem cel mai aproape de obiectivul mult dorit.

Care au fost plusurile şi minusurile?

Trebuie să fim mulţumiţi de parcursul echipei chiar dacă ne rămâne în amintire ultimul meci când echipa a dezamăgit.

Pe cine remarcaţi?

Întreaga echipă. Va fi anul cu cei mai puţini jucători care vor pleca şi vor veni. E clar, avem nevoie de un atacant. Suntem în discuţii cu mai mulţi jucători şi impresari. Tony Heleşteanu analizează, apoi voi analiza eu împreună cu Costel Enache. Sperăm să nimerim omul cu golul. Mai mult de trei transferuri nu facem. Golofca e unul şi vor mai veni încă doi. Golofca va fi un pilon principal. În benzi vom avea o concurenţă mai mare. Cred că va reveni la forma pe care o avea când a plecat de la Botoşani. E păcat că la Steaua nu a avut mai multe şanse. Îmi doresc ca Moruţan să reuşească la Steaua.

S-a finalizat telenovela Moruţan? A semnat cu FC SB?

99% da. Au rămas ultimele detalii şi urmează ca mâine să definitivăm transferul lui Moruţan despre care s-a vorbit din primăvară. Olimpiu e un număr 10 şi nu sunt mulţi în fotbalul românesc. Îi văd un mare viitor. Am discutat mult cu el, i-am spus ce înseamnă Bucureştiul… El e un băiat echilibrat, modest şi sper să nu se schimbe. E un jucător de creaţie, trebuie să fie pregătit fizic şi poate decide soarta unui meci. Sper să mai aibă Botoşaniul parte de un asemenea jucător. Eu mai am un jucător tânăr pe care îl monitorizez, tot un jucător de creaţie, 16 ani. O să-l aduc la Botoşani. Personal, monitorizez mai mulţi jucători tineri. Îi mai avem pe Corban, Chindriş, jucători care au jucat la Liga a II-a.

A fost Moruţan cea mai bună afacere pentru FC Botoşani?

Mi-aş dori ca în fiecare an să avem câte un jucător precum Moruţan. Suntem de lăudat din punctul ăsta de vedere. Suntem singura echipă din play-out care an de an a vândut jucători. Martinus, Cabrera, Ngadeu, Dimitrov, Fulop. Sunt jucători cu care ne-am făcut  treaba şi în acelaşi timp ne-am rotunjit bugetul clubului. Ar fi extraordinar să producem an de an şi să fim în lupta pentru play-off. Obiectivul nostru este de a produce jucători şi să-i dăm mai departe. Domnul Becali este de admirat că îşi permite să cumpere jucători tineri dar trebuie să aibă răbdare cu ei. Are jucători extraordinar de buni care pot face pasul către cluburi mai mari. Ce vrem să facem noi la Botoşani, asta face şi Steaua, dar la un alt nivel.

Vinde FC Botoşani vreun jucător în această iarnă, cu excepţia lui Moruţan? S-a vorbit de Roman, Burcă…

Nu putem să destabilizăm echipa. Burcă şi Miron au avut un sezon excelent, sunt urmăriţi de mai multe cluburi. În vară, este posibil să ne despărţim de unul dintre ei.

La cine renunţaţi iarna aceasta?

E clar că vor fi din zona atacaţilor centrali. Popa se întoarce la Dinamo. Niciunul dintre atacanţi nu a dat randament. Vom vedea ce facem cu Elek, şi-a revenit după accidentare… Până pe 7 ianuarie vom lua o decizie. În funcţie de ce putem transfera. Din celelalte compartimente nu va pleca nimeni.

Unde vedeţi FC Botoşani la finalul sezonului?

Dacă prindem play-off-ul, sunt sigur că mai putem urca. Dacă prindem locul şase, sunt sigur că o să ne batem de la egal la egal cu toţi adversarii. Îmi pare rău de discuţiile care au fost după meciul cu FC SB. Chiar mă simt jignit. S-a vorbit urât. Cei care mă cunosc, ştiu cât mi-am dorit să batem Steaua. De când suntem în fotbal, nu am apelat la un joc murdat niciodată. Am promovat doar pe teren, se ştie istoria Botoşaniului. Chiar nu merităm să fim jigniţi. O să demonstrăm noi şi cu FC SB. Trebuie să batem şi Steaua. Este singura echipă cu care nu am obţinut nimic acasă. Cum nici Craiova nu a obţinut nimic la noi.

S-au clarificat acele discuţii dintre dumneavoastră şi Valeriu Iftime? Care e mesajul către suporteri?

Totul este normal. Nu este loc de ceartă între noi. Am construit împreună, am făcut lucruri extraordinare şi trebuie să facem lucruri şi mai bune.

Anul viitor, vă îndreptaţi mai mult atenţia către juniori?

Lucrăm, la juniori s-au îmbunătăţit lucrurile. Este al doilea an în care am pus accent pe juniori. Singurul regret este că nu am făcut echipa a doua. Cu siguranţă o vom face vara viitoare. Vom vedea unde, la Dorohoi, Botoşani, Mihai Eminescu, Vorona… Avem mare nevoie. Avem jucători tineri precum Tîrşa, Brînză, Oaidă, au nevoie de meciuri. Mai avem jucători tineri împrumutaţi la echipe de liga a II-a şi a III-a. Ar putea fi mai uşor monitorizaţi. Ar putea fi folosiţi oricând la Liga I. Vrem să ne bazăm pe tineri iar jucători străini să avem cât mai puţini. Anul acesta nu am reuşit cu străinii. Când aduci un străin, trebuie să fie cel mai bun. I-am avut pe Ngadeu, Cabrera, Martinus… I-am nimerit dar anul acesta nu i-am mai nimerit.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA