10.6 C
Botoșani
miercuri, 21 februarie 2024

INTERVIU Andrei Dolineaschi: “Drumul Botoşani-Tg. Frumos este o prioritate”

andrei dolineaschi 920 btonline

Deputatul Andrei Dolineaschi, noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Botoşani susţine că a stabilit împreună cu Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean, o listă de priorităţi. Cap de listă este obţinerea finanţării pentru drumul Botoşani – Tg. Frumos.

Cum caracterizaţi situaţia politică de la nivel naţional?

Nu pot să fac o caracterizare. Există într-adevăr un blocaj politic pe care preşedintele suspendat îl menţine. Eu sper ca în cel mai scurt timp să se tranşeze aceste conflict politic. Pe de altă parte nu poţi să nu ţii cont de un vot exprimat liber de către 8,5 milioane de români, dintre care 7,5 milioane au spus că preşedintele Băsescu trebuie să rămână acasă.

Nu s-a grăbit USL-ul cu acest referendum?

Nu s-a grăbit USL-ul. Am respectat toţi paşii instituţionali.

Nu trebuia stabilit iniţial numărul cetăţenilor cu drept de vot?

Noi când am făcut toate demersurile privind suspendarea preşedintelui nu era această chestiune de cvorum care s-a făcut la anumite presiuni din afara spectrului politic românesc. La momentul de faţă sunt plecaţi 920.000 de români în Spania. În Italia sunt 800.000 de români cu acte în regulă care sunt prinşi în evidenţele statului Italia. E clar că aceştia nu trebuiau incluşi pe listele electorale permanente.

Să ne aşteptăm la un nou referendum dacă rămâne Traian Băsescu?

Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale care va stabili într-un sens sau în altul urmând ca ulterior să vedem ce paşi sunt de parcurs.

 

„Alegerile parlamentare vor fi cu siguranţă în acest an. Rămâne de stabilit data. Va fi ori 25 noiembrie ori 2 decembrie”

 

USL Botoşani a început pregătirile pentru alegerile parlamentare?

Am început pregătirile. Am avut o discuţie cu domnul Ovidiu Portariuc care este şi preşedintele interimar al Organizaţiei municipale PSD Botoşani. Deja se gândeşte să atragă cât mai mulţi oameni de valoare în cadrul organizaţiei pentru a propune oameni cât mai buni la alegerile parlamentare.

Câţi candidaţi va avea PSD-ul?

Este o decizie care se va lua la nivel naţional deoarece este un număr de mandate impar. Sunt trei senatori şi şase deputaţi. Rămâne de văzut atribuirea de mandate pe fiecare formaţiune politică.

PSD-ul  şi-a stabilit candidaţii?

Deocamdată nu. Suntem în analiză pentru a vedea care sunt cei mai buni oameni. Propuneri vor fi mai multe dar în funcţie de o analiză sociologică şi de implicarea fiecăruia vom decide care este cea mai bună soluţie.

Vă păstraţi colegiul?

Îmi doresc să candidez pentru un nou mandat în zona oraşului Dorohoi. Rămâne de analizat. În politică, nimeni nu e bătut în cuie.

Dan Şova este un candidat cert?

Am avut o discuţie cu Dan Şova. El se simte atras de noi ca organizaţie. Are foarte mulţi prieteni în cadrul Organizaţiei Judeţene PSD Botoşani. Am o relaţie foarte bună cu el. I-am lansat această invitaţie. A fost foarte încântat de propunere. Rămâne de văzut.

Vor fi schimbări în cadrul Organizaţiei Judeţene a PSD?

Sâmbătă am fost în comuna Corlăteni unde datorită rezultatului electoral slab de la alegerile locale, preşedintele de acolo a demisionat. Am desfăşurat alegeri pentru un nou birou. Urmează să mai organizăm astfel de alegeri. Am făcut o analiză după alegerile locale şi multe organizaţii nu şi-au făcut treaba aşa cum ne-am dorit noi.

Domnul Ţurcanu a anunţat că intră în greva foamei dacă nu se alocă bani pentru drumul Botoşani-Tg. Frumos. S-au făcut demersuri pentru finanţarea acestei investiţii?

Drumul Botoşani-Tg. Frumos este o prioritate. Am lucrat împreună cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi ne-am prioritizat ceea ce avem de făcut în perioada imediat următoare. Am stabilit să facem demersurile necesare ca în bugetul pe 2013 să fie alocaţi bani pentru drumul Botoşani-Tg. Frumos. De asemenea, am făcut un parteneriat cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava să deblocăm finanţarea pentru drumul Botoşani-Suceava. Afirmaţia domnului Florin Ţurcanu este una tranşantă şi destul de brutală dar care poate avea impact.

Ce alte priorităţi au mai fost stabilite?

Terminarea investiţiei la CET-ul din municipiul Botoşani. Am discutat pe proiecte de dezvoltare a infrastructurii judeţene. Înfiinţarea parcurilor industriale. Este un program naţional care permite dezvoltarea parcurilor industrial lângă anumite zone urbane unde există utilităţi.

Mulţi primari din judeţ spun că nu mai au bani nici de salarii. Va urma vreo rectificare de buget?

Este o situaţie financiară dezastruoasă. Guvernul Ponta acţionează pe bugetul construit anul trecut. Criteriile sunt prost făcute şi nu acoperă susţinerea autorităţilor locale. Din ce informaţii deţin, va urma o rectificare bugetară. Vom şti după data de 20 august.

„Ministrul Georgescu a obţinut mari victorii la negociere. Se va acorda în decembrie a doua tranşă de revenire a salariilor tăiate în 2010. A trecut acea măsură referitoare la plata TVA-ului la încasare, pentru firmele mici. Am supus atenţiei Fondului Monetar Internaţional reducerea TVA-ului la alimentele de primă necessitate. În funcţie de datele macro economice se va implementa de la 1 ianuarie 2013”. 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

1909 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA