O statistica a Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani scoate in evidenta o realitate crunta care se intampla la nivelul judetului nostru. Anul trecut, de exemplu, zeci de minori au suferit traume psihice sau fizice, uneori chiar abuzuri sexuale din partea rudelor apropiate sau a parintilor. Vorbim de suferinte greu de indurate de niste fetite sau baieti de-o schioapa.
In total au fost semnalate peste 39 de cazuri de abuz emotional sau fizic indreptat impotriva copiilor, 12 cazuri de abuz sexual, 12 situatii de violenta in familie si 33 de cazuri de neglijenta. La acestea se adauga si alte sase cazuri in care parintii si-au abandonat copiii in spital.
Grav este faptul ca in multe din aceste cazuri agresorii sunt chiar cei care i-au adus pe lume pe micuti.
Majoritatea acestor copii au avut nevoie de consiliere psihologica in urma abuzurilor. Problema este ca traumele psihice risca sa ramana definitive.
“Consecintele pe termen lung ale unui copil brutalizat sunt serioase si extreme de periculoase. Acestia vor dezvolta tendinte depresive la maturitate. De asemenea, viata lor sociala ar putea avea de suferit. Ei pot avea dificultati in a lega prietenii si in a dezvolta relatii cu cei din jur. Stima de sine va avea de suferit la maturitate”, sustine un psiholog.
Cei mai expusi abandonului au fost copii intre o luna si doi anisori, iar minorii cu varste intre 6 si 12 ani sunt pe lista celor abuzati de rude sau parinti consumatori de alcool.
Cele mai multe cazuri au fost semnalate in mediul rural, in familii dezorganizate si sarace, cu parinti betivi care traiesc doar din alocatiile celor mici.
“Preponderent aceste cazuri de abuz apar in mediul rural, pe fondul consumului de alcool. Apar in familiile dezbinate, unde sunt conflicte, intre membrii familiei si la care de multe ori copii asista. Aceste cazuri apar si in sanul familiilor unde unul sau chiar ambii parinti sunt plecati peste hotare”, a declarat Felicia Mihai, sef Serviciul Comunitar pentru Protectia Copilului.