Economia Romaniei inregistreaza una dintre perioadele sale fasta, preconizandu-se o crestere economica de aproximativ 4,2% pentru anul acesta, urmand ca in anul 2017, cresterea sa fie de doar 3,6%. Raportat la ultimii 10 ani, tara noastra pare ca a depasit stadiul de economie de tip emergent, cu o crestere economica de peste 10%, care ne situeaza opeste media Uniunii Europene. Pe fondul acestei dezvoltari economice, unul dintre segmentele cele mai interesante din punct de vedere social, in special, acela al industriei jocurilor, a raportat o crestere atat din punct de vedere financiar, cat si al increderii manifestate de catre companiile de creatie, astfel incat, inca din anul 2013, in Romania, piata de divertisment si-a dublat valoarea.
In ciuda faptul ca anumite parti ale industriei se confrunta cu numeroase probleme, industria jocurilor si a divertismentului continua sa mentina stacheta la un nivel ridicat. Sectorul jocurilor electronice a avut o crestere a profitului de 25% in perioada 2009-2013 si de peste 35% in perioada 2014-2016, iar principalul “furnizor” al acestei evolutii este constituit de catre jocurile de pe platformele de socializare si din sectorul jocurilor de tip cazinou. Atunci cand oamenii au castiguri constante si cu valori medii si peste, cauta sa-si diversifice modul de petrecere al timpului liber, iar sectorul jocurilor si al divertismentului constituie una dintre principalele locuri in care acestia isi gasesc cea mai atragatoare metoda de a se distra. Cresterile au avut loc atat pe sectorul de hardware, cat si pe cel de software; acestea s-au dezvoltat in paralel, servind scopului comun.
Inca din anul 2013, tara noastra a intrat in randul tarilor mari, care gazduiesc diferite intalniri ale celor pasionati de jocuri si gaming. Fie ca este vorba despre jocuri de societate, de jocuri electronice sau despre jocuri de cazinou, Romania a fost asezata pe harta locurilor importante pentru industria internationala a jocurilor. In perioada 22-25 Mai 2014 a avut loc unul dintre evenimentele majore ale acestui sector, mai ales pentru partea aceasta a Europei de Est, Transylvania International Game Convention-TIG Con, care a avut ca obiect jocurile de societate. La aceasta intalnire au participat cele mai importante companii producatoare de astfel de jocuri, distribuitori si editori, dar si foarte multi pasionati care au testat ultimele produse aparute pe piata.
La fel de pretios, pe harta evenimentelor dedicate industriei de divertisment, este si East European Comic Con, care si-a inceput evolutia in anul 2014, unde s-au adunat foarte multi iubitori ai genului. Desi nu a fost atat de mediatizat ca in Occident si peste Ocean, fanii benzilor desenate exista inca de pe vremea comicsurilor cu Rahan sau Pif si Hercule. Astazi, romanii au inteles cat de captivanta si antrenanta este lumea comicsurilor, a jocurilor video, dar si cea a filmelor si serialelor, iar numarul participantilor a crescut in mod constant, de la editie la editie. La urmatorul East European Comic Con care va avea loc in luna Mai (perioada 27-29) a acestui an sunt asteptati peste 40000 de vizitatori, carora le vor fi oferite pe langa intalnirile deja binecunoscute cu actori indragiti din serialele in mare voga si cea mai tare experienta la nivel de gaming de pana acum (inclusiv testarea ultimelor aparitii in materie de jocuri electronice).
Nici sectorul divertismentului de cazinou nu putea ramane mai prejos, de aceea editiile de Entertainment Arena Expo de pana acum au adunat foarte multi reprezentanti ai acestui fenomen, de la producatori de jocuri dedicate cazinourilor live si pana la cei care se ocupa de distributia acestora. Participantii au facut parte atat din categoria specialistilor si profesionistilor, cat si din cea a amatorilor, astfel incat congomeratul obtinut a reusit sa fuzione perfect, rezultand intr-o participare entuziasta care se anunta pentru editia din luna Septembrie a acestui an.
Anul 2015 a oferit una dintre cele mai mari participari din cele noua editii care au avut loc pana acum ale Entertainment Arena Expo; pe langa participantii romani, s-a constatat o participare crescuta si a celor din afara tarii ( peste 17.04%). Anul 2015 a adus pe piata de profil din Romania unul dintre cazinourile ( jocuri de noroc) cunoscute in intreaga lumea, care a evoluat, de-a lungul timpului, de la stadiul de organizator de turnee si competitii de poker la cel de cazinou. Extinderea PokerStars catre o gama noua de jocuri de cazinou a insemnat o crestere a modului de integrare a acestora, care este bazat pe UX (experienta userului), ceea ce inseamna ca jucatorul a avut un cuvant important de spus in legatura cu experienta care trebuie sa ii fie oferita atunci cand participa la aceste jocuri. Indiferent de tipul jocurilor, piata viitorului ii apartine jucatorului, acesta avand un cuvant de spus in modul in care vor arata acestea (de aceea exista forumuri si sectiuni de discutii in acest sens).
Un alt participant la Entertainment Arena Expo este compania producatoare de software pentru jocurile de cazinou, Novomatic, care ofera celor interesati diverse solutii de tipul Vip pentru petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai distractiv (echipament pentru jocul de ruleta, masini de sloturi, echipamente VIP de tipul Gaminator sau terminale Tip&Cash, destinate pariurilor sportive).
Sectorul divertismentului este bine reprezentat si la nivelul locurilor de joaca, de genul Playground, acolo unde cei interesati pot gasi tot felul de centre moderne de distractie, avand la dispozitie jocuri video, bliliard sau bowling. In cadrul acestor centre de amuzament si voie buna, cei dornici sa se distreze vor gasi, cu siguranta, diverse metode de a o face, astfel incat bucuria sa atunga cote maxime.
Luand in considerare toate aceste aspecte, in mod cert, industria de divertisment din Romania isi va continua tendinta de ascensiune, ceea ce va contribui si la viitoarea crestere economica a tarii noastre.