News De mai bine de un an de zile, executivul primăriei vorbeşte despre modernizarea transportului local, despre transportul ecologic şi multe alte SF-uri. În realitate, Botoşaniul cumpără dale vechi, pentru calea de rulare a tramvaiului, pe care cei de la Cluj le-au scos de pe străzile oraşului.
Pe strada Primăverii din municipiul Botoşani, calea de rulare a tramvaiului este complet distrusă şi ar trebui înlocuită în totalitate. Reprezentanţii primăriei spun că nu au bani dar promit că vor accesa ei un mega proiect cu finanţare europeană şi vor rezolva această problemă. Până atunci, s-a găsit o soluţie de avarie. Ce aruncă alţii, cumpărăm noi. Primăria Cluj a realizat un proiect de modernizare a transportului local şi a înlocuit calea de rulare a tramvaielor. Astfel, dalele pe care clujenii le aruncau au ajuns la Botoşani.
Reprezentanţii societăţii Eltrans spun că soluţia este implementarea unui proiect de genul celui de la Cluj sau de la Iaşi. Cum un astfel de proiect poate fi implementat doar de primăria Botoşani, vor trebui să se mulţumească şi cu soluţii de avarie. Ei spun că vor înlocui o parte dintre dalele distruse de pe strada Primăverii şi speră ca în câţiva ani să se investească şi în acest domeniu.
„Singurele investiţii din bugetul local sunt pentru bucla de la intersecţia străzilor Primăveri cu George Enescu. Avem un proiect făcut încă din 2011 pentru această buclă. De asemenea, vom continua să schimbăm dalele. Avem 20 de dale achiziţionate anul trecut pe care le vom monta pe strada Primăverii. Vrem să schimbăm dalele până se va începe asfaltarea. Vom schimba dalele cele mai deteriorate. Le-am cumpărat de la Cluj. Ei au modernizat calea de rulare iar noi am ales cele care erau mai bune. Am cumpărat în total 39. 19 am montat anul trecut şi mai avem 20. Ne-a costat 250 de lei bucata. A fost mai scump transportul. Venea o maşină cu trei dale. 750 de lei costau dalele şi 2100 de lei transportul. Am mai luat şi şină”, a spus Victor Ivănescu, directorul adjunct al SC Eltrans SA.
O altă investiţie extrem de necesară este bucla de tramvai din zona benzinăriei Mol. Dacă s-ar realiza această investiţie, Eltrans ar economisi o sumă considerabilă de bani. Problema este că investiţia trebuie realizată de către primăria municipiului iar până acum nu a existat interes pentru a finanţa această lucrare. „Bucla de tramvai a fost funcţională dar nu a fost gândită raza de curbură, în spate la Mol. Ea trebuia să aibă 20 şi are vreo 24. Toate tramvaiele săreau de pe linie. Nu a fost calculată bine raza de curbură. A rămas aşa şi au trecut 20 de ani fără să se ai facă nimic. Trebuie făcută o strategie de transport pe care să o punem în practică. Duminica, de la gară şi până în Cătămărăşti circulă patru mijloace de transport. Două microbuze şi două tramvaie. Uneori, toate sunt goale. Pe jumătate de traseu circulă patru mijloace de transport goale. Ar putea să circule doar unu. Este un consum inutil atât din partea celor de la Microbuzul cât şi din partea noastră”, a mai precizat Victor Ivănescu.