Sunt la unul-doi kilometri de râul Prut dar în fiecare vară se confruntă cu secetă. Autoritățile locale au început să realizeze puțuri de mare adâncime deoarece alimentarea din râul Prut este prea costisitoare iar șefii Consiliului Județean Botoșani nici nu se gândesc la o astfel de variantă.
Un exemplu este comuna Mitoc. Chiar dacă este foarte aproape de râul Prut, sunt mari probleme cu apa în fiecare an. Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc, spune că s-au început lucrările pentru un puț de mare adâncime care să asigure o parte din necesarul de apă. Și-ar dori ca alimentarea cu apă să se facă din Prut și încearcă să obțină fonduri pentru a realiza o rețea de apă în comună.
„Realizăm un puț forat de mare adâncime pentru completarea debitelor necesare în satul Mitoc. Acest proiect are ca sursă de finanțare, fondurile cu destinație specială alocate de Consiliul Județean Botoșani, în sumă de 150.000 lei. Proiectul este în faza de execuție. Ca să luăm apă din Prut trebuie stație de tratare, avize de la statul vecin. Omul vrea apă acum. Lucrăm la un proiect tehnic privind înființarea și extindere rețea cu apă în comuna Mitoc. Investiția este la stadiul de proiect tehnic. Încercăm să accesăm un proiect prin PNDL sau pe fonduri europene”, a spus Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc.
Președintele Consiliului Județean Botoșani consideră că racordarea comunelor direct din râul Prut ar fi o investiție prea mare. El susține că o variantă mai bună dar nici pentru aceasta nu are bani.
„Trebuie avize speciale pentru că există legea apelor de frontieră. În plus, ar trebui să facem câte o stație de tratare în fiecare localitate, care e foarte scumpă. Cea mai bună soluție este din puțuri de mare adâncime. Se poate face prin masterplan, la Darabani sau la Ștefănești, unde există stație de tratare, să o pompezi cum se pompează de la Ștefănești spre Săveni. Asta e cea mai sigură. Nu complicat. Trebuiesc bani”, a afirmat Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani.