10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

INCREDIBIL 70% din terenul agricol al oraşului Flămânzi a ajuns pe mâna străinilor

News Străinii sunt din ce în ce mai interesaţi de terenurile agricole din judeţul Botoşani. Oficial, aceştia sunt proprietari pe aproximativ 10% din suprafaţa de teren agricol a judeţului Botoşani. În realitatea, ei lucrează suprafeţe mult mai mari de teren.

Un astfel de exemplu este oraşul Flămânzi. Din cele 6000 de hectare de teren agricol, aproximativ 4000 de hectare sunt lucrate de trei cetăţeni străini. Aceştia au cumpărat o mică parte din teren iar restul este luat în arendă. Unul dintre aceşti investitori este din Germania. El are aproximativ 50 de hectare de teren în proprietate şi peste 1000 de hectare în arendă.

Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi spune că aceşti străini au făcut investiţii importante atât în utilaje cât şi în spaţii de depozitare. „Avem doi nemţi, un italian şi un român. Noi avem aproximativ 11.000 de hectare din care o mie şi ceva intravilan iar diferenţa extravilan. Din aproape 10.000 de hectare avem 6.000 de hectare de teren arabil. Din cele 6000 de hectare aproximativ 4000 de hectare sunt concesionate de aceşti străini. Ei lucrează terenurile. Merg pe cultură mare. Au utilaje, au o bază la Frumuşica, au hale pentru depozitarea cerealelor”, ne-a spus Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi.

Cei trei investitori străini mai deţin suprafeţe de teren agricol la Frumuşica, Copău, Coşula, Prăjeni şi Lunca plus la Plugari şi Deleni în judeţul Iaşi. Proprietarii de terenuri sunt mulţumiţi de afacerea cu străinii. Aceşti investitori plătesc impozitul pe teren, plătesc impozitul pe profit şi le oferă oamenilor câte 600-700 de kilograme de cereale, în funcţie de suprafaţa arendată.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA