9.9 C
Botoșani
marți, 23 aprilie 2024

ÎNCĂ O REFORMĂ ÎN EDUCAŢIE. Mai puţine ore de Limba Română, Istorie, Geografie, Biologie şi Muzică în şcoala gimnazială

concesti copii scoala (5)

Cei din Ministerul Educaţiei au ajuns la concluzie ca elevii învaţa după programe vechi, motiv pentru care sunt în dezbatere mai multe variante de modificare a planurilor-cadru pentru gimnaziu. Astfel, se va renunţa la latină, numărul orelor de română se va micşora la clasa a V-a, iar muzica nu va mai exista în orar la a VIII-a.

La Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei se discută, zilele acestea, trei propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII, iar la final se va decide, cel mai probabil, pentru un mixt din ele. Până pe 23 ianuarie, toţi cei interesaţi sunt invitaţi să îşi exprime opiniile. “Din următorul an şcolar copiii ar putea beneficia de schimbări radicale. Se va umbla inclusiv la felul în care sunt redactate manualele, de pildă, lingviştii vor pune umărul la «traducerea» cărţilor de matematică”, ne-au declarat surse din Ministerul Educaţiei.
Iată unde se va umbla:
– Numărul orelor de limba română din clasa a V-a ar urma să fie redus de la cinci la patru.
– Se va renunţa la ora de limba latină (de la clasa a VIII-a).
– Apar noi discipline socio-umane: la clasa a V-a – educaţie pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a – educaţie interculturală, la clasa a VII-a – educaţie pentru cetăţenie democratică – şi la clasa a VIII-a – educaţie economică.

– Elevii vor avea posibilitatea să îşi aleagă o materie opţională, între: Limbă şi comunicare, Matematică şi ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii şi Consiliere şi orientare.
– E posibil să se facă doar câte o oră de geografie şi istorie în primii trei ani de gimnaziu şi două în ultimul. Într-o altă variantă, aceste discipline au alocate câte două ore în clasele a V-a şi a VIII-a şi câte una în ceilalţi doi ani.
– Biologia are alocate câte o oră în clasele a V-a şi a VIII-a şi câte două pe săptămână în clasele a VI-a şi a VII-a.
– Ora săptămânală de educaţie muzicală ar putea fi scoasă din programă la clasa a VIII-a.
– Orei săptămânale de educaţie tehnologică ar urma să i se adauge şi o oră de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
– Sportul se va numi educaţie fizică, sport şi sănătate. În clasa a VIII-a se va face o oră pe săptămână, iar în restul anilor să rămână câte două.

Sursa: Observator.tv

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA