23.3 C
Botoșani
marți, 25 iunie 2024

IMAGINI ŞOCANTE la un centru de plasament. Câini morţi, mormane de gunoaie şi clădiri în pericol să se prăbuşească

Complexul de servicii pentru COPILUL ÎN DIFICULTATE „SPERANŢA” din Pomârla pare să fi fost uitat de către autorităţile judene, de către conducerea DGASPC iar reprezentanţii acestui centru nu par foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă în curtea lor.

Complexul este chiar în centrul comunei Pomârla şi are o suprafaţă de 12 hectare de teren. O bună parte din acest teren a fost transformat într-o mare groapă de gunoi. PET-uri, pungi, hârtii pot fi văzute pe o suprafaţă de câteva hectare. În faţa centrului, poate fi văzută ruina unei clădiri care s-a dărâmat în mare parte. În urmă cu câţiva ani, nişte copii au pătruns în interiorul clădirii şi i-au dat foc. Acum a ajuns o ruină iar pe zidurile care au mai rămas sunt tot felul de mesaje de avertizare: „INTERZIS JOCUL ÎN CLĂDIRE ŞI ÎN PREAJMA EI. PERICOL DE ACCIDENTE GRAVE”. Într-o situaţie asemătoare sunt şi alte clădiri care au fost lăsate în paragină. Nici clădirea complexului nu arată foarte bine. Tencuiala a căzut de pe perete iar un var nu s-a mai dat de câţiva ani.

Reprezentanţiiprimăriei Pomârla spun că nu pot face absolut nimic deoarece întreaga suprafaţă de teren aparţine acestui complex care se află în subordinea Consiliului Judeţean. „Boierul Anastasie Başotă a lăsat, prin testament, liceului din Pomârla o suprafaţă de 1800 de hectare de pădure şi 158 de hectare de teren arabil. Suprafaţa deţinută de boier a fost mai mare dar o parte din suprafeţe sunt Ucraina, o parte în Basarabia iar pentru o parte nu s-au mai mai găsit documentele pentru a fi revendicate. Cele 12 hectare au fost din cadrul acestei moşteniri. Din 1966, în locul liceului a luat fiinţă o casă de copii şcolari. Aşa se numea atunci. În 1998 când a fost reînfiinţat liceul a trebuit o separare de patrimoniul. Casa de copii era la Consiliul Judeţean iar liceul la autoritatea locală. În acel moment s-a făcut o greşeală şi suprafaţa de 12 hecare a trecut la Consiliul judeţean. Noi nu avem nici măcar pământul de sub clădire”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

Grav este că acest complex în care stau zeci de copii are probleme majore în ceea ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizare. Complexul este alimentat cu apă din sursa primăriei Pomârla deoarece propriul grup de pompare nu mai funcţionează. S-a defectat în urmă cu un an şi nu a mai fost reparat. Zona de unde era alimentat cu apă acest complex arată ca o groapă de gunoi şi ar putea reprezenta un pericol pentru copii. „Pentru a putea face lucrări în acest perimentru, inclusiv reabilitarea liceului, alimentare cu apă, avem nevoie de proprietate asupra pământului. Consiliul Judeţean declară că are nevoie de această proprietate deşi nu a investit absolut nimic de peste 20 de ani şi nu are nicio strategie privind această unitate. Unitatea este în declin în sensul micşorării numărului de copii. Nu au bani nici de var. S-a stricat şi ce mai era. Apa şi canalizarea nu mai sunt funcţionale. Este un dezastru. Mă aştept şi la o închidere a acentrului la ce condiţii sunt acum. De anul trecut le dăm apă din grupul nostru de pompare, din domeniul public al comunei Pomârla. Ale lor nu mai funcţionează de anul trecut şi dacă ar fucţiona nu le-ar putea folosi deoarece sunt într-o zonă contaminată. Este un pericol pentru acei copii. Nu au apa în regulă, au probleme cu canalizare şi au mari deficienţe în ceea ce priveşte securitatea zonei”, ne-a spus primarul comunei Pomârla care a mai precizat că de multe ori sunt probleme şi cu hrana copiilor. „Vara trecută împăţeau trei plicuri de ceai la şapte copii. Ajungeau să facă economie şi la ceai”, a afirmat primarul.

Ce se va întâmpla, rămâne de văzut. Cert este că la cum stau lucrurile, reprezentanţii Consiliului Judeţean sau DGASPC nu au mai vizitat de multă vreme acest complex iar principliul lor este „merge şi aşa”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

128 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORA