Atelierul meşteşugăresc de ţesătorie, croitorie şi broderie de la Pomârla funcţionează de doar două luni şi deja are foarte multe comenzi, în special de la românii stabiliţi în alte ţări din Uniunea Europeană. Reprezentanţii atelierului au început deja să caute soluţii pentru a mări capacitatea de producţie deoarece există o cerere mai mare decât au anticipat.
Cooperativa Socială ELCOR Societate Cooperativă a fost înființată ca o structură de economie socială în cadrul proiectului “ECONOMIA SOCIALĂ–UN PAS SPRE UN VIITOR MAI BUN” POSDRU/173/6.1/S/148194 – proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Bugetul total alocat a fost de 660.240 lei, din care 76.340 lei fiind dedicați exclusiv investițiilor în utilaje și echipamente. În cadrul atelierului au fost create 9 locuri de muncă, din care 6 persoane au fost selectate din grupuri vulnerabile.
Iniţial, cei care s-au ocupat de implementare proiectului erau reticenţi că această cooperativă va funcţiona în aşa fel încât să poată asigura salarizarea personalului şi funcţionarea la parametrii stabiliţi prin proiect. După doar două luni, această cooperativă a ajuns să nu mai facă faţă comenzilor.
Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla susţine că sunt multe comenzi de la români plecaţi în Franţa, Italia şi Olanda. Unii dintre aceştia au văzut modelele de ii pe site-ul cooperativei şi au trimis imediat banii pentru a le cumpăra.
“Avem acum o româncă din Olanda care ne-a comandat ii. După ce a comandat pentru ea, a vrut şi pentru colegele ei. O altă familie de români din Italia vrea rochii de mireasă brodate. Avem o comandă din Franţa. Vor şase ii pentru domnişoarele de onoare la o nuntă plus rochia de mireasă brodată. Iia românească este foarte căutată. Din Franţa avem vreo trei comenzi. Unii au trimis banii înainte. Mai sunt comenzi din judeţul Botoşani. Spre exemplu, urmează să se realizeze ii pentru vreo 20 de copii de la o grădiniţă din Dorohoi”, ne-a spus Dumitru Chelariu.
Mai citeşte: Prezentare de modă cu ii moderne produse la Pomârla, designer vestimentar, modele şi Sofia Vicoveanca GALERIE FOTO – VIDEO
Numărul mare de comenzi i-a determinat pe reprezentanţii cooperativei să caute soluţii pentru a mări capacitatea de producţie.
“Noi până acum nu am lucrat în serie ci au fost produse unicat. În curând nu o să facem faţă comenzilor. Deja ne gândim să lucrăm în două schimburi şi să facem producţie. Probabil vom mai mări şi preţurile. La ora actuală, vindem iile cu preţuri între 100 şi 180 lei”, a adăugat primarul comunei Pomârla.
Cei interesaţi de iile realizate la Pomârla, pot comanda pe Etnika.ro