Sărăcie redusă cu bani europeni. Timp de trei ani, sute de locuitori din comuna Hilișeu-Horia au beneficiat de un proiect cu finanțare europeană, au făcut cursuri de specializare, și-au înființat societăți comerciale și au reușit să se angajeze, având acum un venit mai consistent.
În urmă cu trei ani, în comuna Hilișeu-Horia a demarat proiectul „Reducerea sărăciei prin activități integrate în comunitățile marginalizate”, un proiect în valoare de 16.736.640,96 lei realizat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Deși încă nu s-a încheiat proiectul, mare parte din obiective au fost deja realizate. Cele mai importante sunt realizarea celor 21 de firme și angajarea a peste 200 de persoane din categoriile vulnerabile.
“Acest proiect ar fi trebuit să-l închidem la data de 16 aprilie dar având în vedere pandemia a trebuit să-l prelungim cu șase luni. Pe data de 16 octombrie vom finaliza acest proiect început acum trei ani. Este un proiect în care ne-am atins cele opt obiective. Am reușit să realizăm locurile de muncă, dezvoltarea micilor afaceri locale care deja funcționează. Sunt 21 de Start Up-uri care au primit câte 25.000 de euro. Toate funcționează și au angajat 65-70 de oameni. În total, prin acest proiect au fost angajate 205 persoane. Au plecat de la coarnele vacii iar acum primesc un salariu. Am diminuat numărul de asistați sociali”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia.
Proiectul a mai urmărit reducerea fenomenului de abandon școlar iar un număr de 106 elevi din comunitățile marginalizate au participat la programe tip școală după școală, a două șansă și consiliere.
De asemenea, timp de trei ani, un număr de 90 de copii au primit o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă pe zi. 16 persoane au avut șansa să-și completeze studiile până la opt clase și au primi tot o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă
Un alt obiectiv a fost ucenicie pentru 90 tineri din comunitățile marginalizate. Angajatorul a primit o subvenție de 1100 lei/lună pentru fiecare ucenic iar ucenicul a încasat 210 lei pentru cheltuielile de deplasare iar la final a fost remunerat.
375 membri ai grupului țintă au fost formați profesional prin participarea la cursuri de calificare, fiecare primind o subvenție de 1100 lei timp de trei luni.
În plus, proiectul a mai prevăzut informarea, consilierea, orientarea și medierea pe piață muncii a 486 membri ai grupului țintă. Tot prin proiect s-au alocat câte 40.000 de lei pentru reabilitarea a 24 de locuințe și câte 7500 lei pentru montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate.