-2.5 C
Botoșani
luni, 4 decembrie 2023

HAOS ÎN JUDEŢUL BOTOŞANI. Firmele locale de salubritate sunt în pragul falimentului şi ameninţă că nu mai ridică gunoiul din comune

groapagunoi cismea7

S-au investit zeci de milioane de euro în sistemul de salubritate din judeţul Botoşani şi în loc să avem un sistem modern, avem un haos incredibil, firme în pragul falimentului şi comune care riscă să se transforme în gropi de gunoi.

Începând cu data de 1 septembrie 2016 funcţionează noul depozit de deşeuri de la Stăuceni dar nu s-a clarificat situaţia operatorilor de salubritate. Au fost licitaţii, au urmat contestaţii şi încă nu se ştie cine va opera. Odată cu deschiderea depozitului, contractele vechilor operatori de salubritate au expirat şi în momentul de faţă primăriile au o mare problemă, devenind pasibile de sancţiuni. O parte dintre primari au încheiat acte adiţionale cu vechii operatori dar problema a fost rezolvată pe moment şi ar putea reapărea peste câteva zile.

„De la 1 septembrie s-a deschis depozitul de la Stăuceni şi noi trebuie să achităm în avans contravaloarea gunoiului. Am fost nevoiţi să apelăm la o linie de credit pentru a achita la depozit. Primarii comunelor trebuie să înţeleagă şi să ne achite contravaloarea serviciului. Cei care nu o să înţeleagă, o să rămână cu gunoiul. Acum nu mai avem obligaţii contractuale ci lucrăm pe nişte acte adiţionale. Contractele noastre au încetat odată cu deschiderea depozitului de la Stăuceni. Vom lucra în baza actelor adiţionale până la finalizarea licitaţiilor pentru operare. Doar dacă primăriile vor plăti, putem merge mai departe. Dacă nu, firmele vor intra în faliment şi ei vor rămâne cu gunoiul”, ne-a spus Petru Filip, administratorul SC Pavra SRL.

Odată cu deschiderea depozitului de la Stăuceni, o altă mare problemă este tariful. Până la 1 septembrie, tariful varia de la comună la comună. Erau comune unde tariful era 27 de lei pe metru cub şi comune care aveau 47-50 de lei. Acum, tariful este 55 de lei pentru toţi.

„Tariful a crescut odată cu deschiderea depozitului de la Stăuceni. La unele comune era 27-28 de lei pe metrul cub iar la altele 50 de lei. Acum este la toţi 55 de lei pe metrul cub”, a precizat Petru Filip care ne-a mai spus că la ora actuală are peste două miliarde de lei vechi de la primării pentru serviciile prestate deja.

Proiectul de salubrizare a fost demarat de Consiliul Judeţean Botoşani în perioada în care această instituţie era condusă de Mihai Ţâbuleac. A fost continuat de Florin Ţurcanu, Gheorghe Sorescu şi acum Costică Macaleţi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA